Mannen denken dat geslacht voordeel is voor Hillary Clinton, vrouwen niet

© Reuters

Mannen denken dat het feit dat Hillary Clinton vrouw is, haar voordeel zal opleveren bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vrouwen verwachten juist dat dat niet het geval is.

Volgens een nationale opiniepeiling vindt 75 procent van de Amerikanen dat discriminatie van vrouwen nog steeds speelt in hun land.

De enquête werd uitgevoerd door The Associated Press (AP) en het onderzoekscentrum NORC van de universiteit van Chicago en vond plaats in vijftig Amerikaanse staten.

Volgens de resultaten vinden drie op vier Amerikanen dat vrouwen nog steeds discriminatie ondervinden op de werkvloer en in de politiek. Evenveel mensen vinden echter ook dat de discriminatie in één generatie tijd verminderd is.

Verdeeldheid over Hillary

“De impact van de eerste vrouwelijke presidentskandidate in dit land wordt verschillend ervaren door vrouwelijke en mannelijke kiezers”, zegt Trevor Tompson, directeur van The AP-NORC Center. “Vrouwen en mannen zijn bijvoorbeeld erg verdeeld in hun perceptie over hoe Clintons gender de uitkomst van de verkiezingen zal bepalen. Vrouwen denken dat haar geslacht eerder een nadeel zal blijken, mannen vinden dat het feit dat ze vrouw is juist haar kansen vergroot om verkozen te worden.”

Voor zeven op tien van de bevraagden zal de historische kandidatuur van Clinton geen invloed hebben op hun stemgedrag in november. Twintig procent zegt dat de kans om voor het eerst voor een vrouw te stemmen hen doet neigen om dat ook daadwerkelijk te doen. Ongeveer 10 procent van de bevraagden zegt dat dit hen juist doet twijfelen om voor Clinton te stemmen.

Op de vraag of de nationale economie gebaat zou zijn met een gelijke verdeling tussen mannelijk en vrouwelijk kaderpersoneel antwoordde 49 procent positief. Volgens 48 procent zou dat geen verschil uitmaken, slechts 2 procent van de Amerikanen denkt dat het de economie helemaal niet ten goede zou komen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content