Mannelijke BV’s zetten schouders onder campagne tegen seksueel geweld tegen vrouwen

© Kaat Pype

De Vrouwenraad en de organisatie “Wij spreken voor onszelf” lanceren maandag de campagne #1is1teveel. Daarin pleiten ze voor een nultolerantie voor seksueel geweld. Verschillende BV’s, onder anderen Adil El Arbi, Ivan De Vadder en Jonas Geirnaert, zetten hun schouders onder de campagne, die er komt naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag.

Seksueel geweld is geen zeldzaamheid: 10 procent van de meisjes en 8,5 procent van de vrouwen krijgt te maken met (poging tot) verkrachting. En nog veel meer meisjes en vrouwen krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, luidt het. Toch wordt seksueel geweld vaak gereduceerd tot iets dat zich afspeelt tussen twee personen, de dader en het slachtoffer. Het gaat echter zelden over seks: het draait om macht, dominantie en intimidatie. En dat gebeurt niet in een vacuüm.

Oogkleppen

“Handtastelijkheden op straat, iemand die misbruik maakt van zijn positie of van de benevelde toestand van een vrouw op café, iemand die voortdurend seksistische grappen of seksuele opmerkingen maakt over vrouwelijke collega’s… Seksuele plegers rekenen op de oogkleppen van omstanders, op hun gêne en inertie.” De meeste mensen zullen seksueel geweld wel moreel veroordelen, maar dat is niet genoeg, zeggen de organisaties. In de clip #1is1teveel spreken 9 Vlaamse mannen uit verschillende sectoren zich uit tegen seksueel geweld. Het gaat om Adil El Arbi, Guga Baùl, Ivan De Vadder, Jonas Geirnaert, Ozark Henry, Bart Schols, Guy Swinnen, Wouter Torfs en Thomas Vanderveken.

Confronterend

Ze stellen dat ze zullen ingrijpen wanneer ze dingen zien gebeuren die niet door de beugel kunnen. En dat er dringend een einde moet komen aan elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Adil El Arbi: “Je denkt ’the bad guy goes to prison and dies…’ Dan is het confronterend om te zien dat er zoveel verkrachtingen zijn en dat daar niet veel aan wordt gedaan.” Ozark Henry: “Je kan niet zeggen dat het niet in je omgeving gebeurt. Ik ken minstens 90 vrouwen en dat betekent dat tien van hen zijn verkracht… Zelfs in een klein dorp als dit wil dat zeggen dat er heel veel vrouwen slachtoffer zijn.”

Nee is nee

Thomas Vanderveken: “Seksueel geweld is iets dat veel te vaak gebeurt, en waar veel te weinig mee gebeurt.” “Gelukkig zijn er een heleboel mannen die weten dat nee nee is”, zegt Vrouwenraadvoorzitter Magda De Meyer. “Samen met die mannen gaan wij voor een samenleving en een wereld zonder seksueel geweld. Ik geloof in een nieuwe generatie vrouwen en mannen die samen opkomen tegen geweld.” Met de campagne #1is1teveel willen de Vrouwenraad en “Wij spreken voor onszelf” oproepen tot maatschappelijke actie.

Samen zeggen we ‘nee’

De campagneclip wordt aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag verspreid via sociale media. In de loop van de week zal dagelijks een interview met een van de mannen die de campagne ondersteunen op het YouTube-kanaal worden gedeeld. “We roepen iedereen op om zich aan te sluiten en samen ‘nee’ te zeggen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content