London is calling: voordelig kerstshoppen in de Britse hoofdstad

© Getty

Kerst en Londen gaan samen zoals jam en scones. Bijna vijf miljoen toeristen zakken elk jaar af naar de Britse hoofdstad om er te shoppen voor de feesten. Dit jaar kan dat aantal nog stijgen door de gunstige wisselkoersen als gevolg van de brexit. Een tocht langs de klassiekers, enkele alternatieve adressen én een nieuw outletcentrum.

Londen is een van de duurste steden ter wereld voor toeristen, maar dat gaat niet langer op als je het over luxeproducten hebt. Sinds Groot-Brittannië op 23 juni van dit jaar besloot om de Europese Unie te verlaten, verloor het pond bijna twintig procent van zijn waarde tegenover de dollar, en vijftien procent tegenover de euro. Je komt als toerist dus verder met je geld, en dat is vooral op de luxemarkt voelbaar.

Volgens een onderzoek van financiële instelling Deloitte is 64 procent van de designer- en luxegoederen vandaag goedkoper in Groot-Brittannië dan in de Verenigde Staten, China en Frankrijk. De prijzen in België zijn grotendeels vergelijkbaar met die in Frankrijk. Een voorbeeld: de Louis Vuitton Speedy 30, een handtas van canvas met het befaamde LV-monogram, kost in Londen 645 pond, omgerekend 710 euro. Bij ons kost dezelfde tas 760 euro, in New York 885 euro en in China 1015 euro.

Outlet van Joseph in Hackney Walk.
Outlet van Joseph in Hackney Walk.

Een logisch gevolg hiervan is de toename van het aantal toeristen. In juli van dit jaar brachten 3,8 miljoen toeristen een bezoek aan Groot-Brittannië, twee procent meer dan in juli vorig jaar. Vooral Chinese toeristen reizen met plezier naar de andere kant van de wereld om er in bulk designerhandtassen en -kleren te kopen. Visit Britain, het nationale agentschap voor toerisme, liet weten dat het aantal vluchtreservaties van China naar Groot-Brittannië met 24 procent is gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bezoekers worden niet alleen aangetrokken door de aantrekkelijke prijzen in de Londense shops, maar ook door outletcentra als Bicester Village en het nieuwe Hackney Walk, waar kortingen kunnen oplopen tot zeventig procent.

Er zijn niet alleen méér toeristen, dankzij de gunstige wisselkoers geven ze ook meer uit. Burberry liet weten dat de verkoop in zijn winkels, die al meer dan een jaar open zijn, sinds de brexit met dertig procent is gestegen. Vooral de verkoop van handtassen, en in het bijzonder de Bridle Bag, die niet overal ter wereld te koop is, loopt goed. Ook het Britse Cambridge Satchel Co. zag zijn omzet de voorbije maanden stijgen. “Ze komen binnen, checken de wisselkoers en berekenen wat het hen gaat kosten”, zei oprichter Julie Deane onlangs aan de Britse openbare omroep BBC. “Vaak wil dat zeggen dat ze nog een tweede tas kopen, of in sommige gevallen zelfs vijf of zes.”

Harrods
Harrods

NIEUW: HACKNEY WALK

Wie kleding en accessoires wil kopen met kortingen tot zeventig procent en zonder de wisselkoers te berekenen, moet daarvoor in het hippe Oost-Londen zijn. Hackney Walk is de eerste high-end mode-outlet in de Britse hoofdstad. In de buurt, waar ook veel jonge designers hun studio hebben, bevonden zich al enkele outletwinkels van luxemerken als Anya Hindmarch, Bally, Pringle of Scotland en Burberry, gevestigd in zijn voormalige fabriek.

Recent werden ook de twaalf victoriaanse gewelven van de voormalige spoorweg op Morning Lane omgebouwd tot winkelruimtes. Die zijn intussen ingenomen door de outlets van onder andere Joseph, UGG Australia en matchesfashion.com. Een van de gewelven, de ‘fashion bunker’, wordt elk jaar gratis toegewezen aan een jonge ontwerper uit Oost-Londen. In 2016 is dat Ashley Williams, bekend voor haar ‘kitschprints’.

De volgende fase van het project staat al in de steigers: de bouw van een winkel- en kantoorblok van meer dan 4000 vierkante meter, en de verdere reconversie van de spoorweggewelven. Hackney Walk wordt daardoor even groot als Bicester Village, het bekende outletdorp nabij Oxfordshire, en een van de meest centraal gelegen grootstedelijke outletcentra ter wereld.

DE KLASSIEKERS IN ÉÉN DAG

Begin de dag in de buurt van Seven Dials enCovent Garden. Op het hoofdplein vind je echte rendieren en een van de grootste kerstbomen van Londen. Ontbijten kan uitgebereid bij Balthazar, of met een meeneemkoffie en kaneelbroodje van Fabrique. In en rond Covent Garden vind je heel wat speelgoedwinkels, zoals Benjamin Pollock’s Toyshop en Moomin Shop.

Kerstetalage Selfridges.
Kerstetalage Selfridges.

Wandel door West End en voorbij Piccadilly Circus naar Mayfair, met zijn iconische arcades en luxenamen als Vuitton en Tiffany & Co. Breng ook zeker een bezoek aan de kruidenier van de Queen: Fortnum & Mason. De foodhall van het meer dan driehonderd jaar oude warenhuis is een verplichte halte voor lekkerbekken die houden van kerstpudding of Britse vleespastei. Je kunt er ook sandwiches kopen voor de lunch.

Ga, als de avond valt, via Piccadilly, naast Hyde Park, naar Harrods in Knightsbridge. De gevel van het bekende luxewarenhuis is verlicht met 11.500 lampjes. Tickets voor de Harrods Christmas Grotto zijn in geen tijd uitverkocht, maar de gigantische kerstafdeling blijft wel voor iedereen gratis toegankelijk. Spendeer enkele ponden aan een speciale kerstbal als souvenir voor thuis.

Afsluiten doe je in de bekende winkelstraat Oxford Street, die tijdens de wintermaanden prachtig verlicht is. Met meer dan driehonderd winkels en tal van historische warenhuizen is dit de ideale plaats om een cadeau of outfit voor de feesten te scoren. Wie het liever bij windowshoppen houdt, moet zeker naar Selfridges. Zijn kerstetalages behoren tot de mooiste ter wereld. Kleinere boetieks en restaurants vind je in de zijstraten, zoals St Christopher’s Place en Berwick Street.

ALTERNATIEVE ADRESSEN

Tot januari houdt het Victoria and Albert Museum een winkel open in Carnaby Street. Je kunt er tickets kopen voor You Say You Want a Revolution? Records and Rebels 1966-1970, een expo over Carnaby en de culturele revolutie van de late jaren zestig. Verder vind je er ook allerlei merchandising zoals psychedelische posters, een zijden sjaal ontworpen door Alan Aldridge, de illustrator van de Beatles, muziek uit de swinging sixties en een limited edition jeans van Levi’s. De expo zelf loopt tot 26 februari in het V&A.

Smug
Smug

In het hippe Shoreditch is Redchurch Street tegenwoordig de place to be, met mannenmode van Aubin & Wills, Hostem en Sunspel, en mooie spullen voor je huis van Labour and Wait, Maison Trois Garçons en Caravan. Brick Lane, bekend om zijn authentieke curryrestaurants en vintagewinkels, is slechts op vijf minuten wandelen. Wie al dat winkelen wil doorspoelen met een cocktail, moet in de excentrieke bar Lounge Lover zijn, in Whitby Street.

Verfijnde kleding- en schoenwinkels, gezellige restaurants en pubs, pittoreske kanalen en mooie uitzichten over de stad. Geen wonder dat Regent’s Park Road in Primrose Hill, op tien minuten wandelen van Camden Market, zo populair is. Nood aan wat zoetigheid ? De cupcakes van Primrose Bakery op Gloucester Avenue zijn om je vingers bij af te likken.

a De buurt rond London Bridge onderging de voorbije jaren een make-over, en Bermondsey Street is geen uitzondering. Je vindt er onder andere couturier Susie Stone, kleding en speelgoed van Tin Lid en handgemaakte accessoires voor je hond van Holly & Lil. Vergeet ook zeker niet binnen te springen in de winkel van het Design Museum aan de Theems.

Camden Passage, in de wijk Islington, is bekend om zijn overdekte vintagemarkt op woensdag en zaterdag in de Pierrepont Arcade, recht tegenover de pub Camden Head, maar je vindt er ook meer en meer kleine winkels en cafés. Bij interieurzaak Smug kun je onder andere terecht voor textiel van Donna Wilson en keramiek van Ali Miller. Een hippe, gespecialiseerde breiwinkel is Loop, en bij Paul A.Young kun je proeven van een stukje bekroonde chocolade. Er zijn in de buurt ook twee heerlijke brunchadressen : Breakfast Club en het Zweeds geïnspireerde The Elk in the Woods.

London is calling: voordelig kerstshoppen in de Britse hoofdstad

Golborne Road in West-Londen wordt ook wel ‘Klein Marokko’ genoemd. Shoppers in de nabije Portobello Road zien de straat vaak over het hoofd, maar het is de thuis van enkele uitstekende vintagewinkels zoals Rellik, waar je stukken van Vivienne Westwood tot Dior op de kop kunt tikken, en Phoenix, voor oude huishoudspullen. Bij Fez koop je onder andere goed geprijsde meubels, geïmporteerd uit Marokko.

(Tekst Ellen De Wolf)

Rellik
Rellik
Carnaby Street
Carnaby Street

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content