Linda op het filmfestival van Gent

Zo vaak hadden we ze de laatste weken in blote kont aangekondigd gezien, dat het even wennen was, de broers Strobbe uit De Helaasheid der Dingen , feestelijk in een smoking. En na de voorstelling van de film eendrachtig met een sanseveria onder de arm, symbool van de troosteloosheid achter afbladderende deuren in de Vlaamse lintbebouwing. En ja, er wordt wat afgezopen, geneukt, smeerlappij gevreten, gekotst en geknokt in deze nog straffere bewerking van het al straffe boek van Dimiti Verhulst. Maar wat blijft nazinderen is de machteloze liefde, de tederheid ondanks alles, de ruige samenhorigheid. De blik in de ogen van de jonge Gunther (Kenneth Vanbaeden) als zijn pa (Koen De Graeve) na een ontwenningskuur opnieuw aan de zwier gaat met zijn woeste broers gaat door merg en been. Geweldige cast, geweldige beeldvoering en regie, montage en muziek. Tempis als ze straks in Hollywood denken dat Flanders louter door Roy Orbison meebrullende Neanderthalers bewoond wordt.

Riksja’s op de rode loper
Ruim 2000 genodigden – minstens evenveel excellenties als beroepsacteurs – maakten hun opwachting op de rode loper van wat de laatste jaren uitgroeide tot de meest prestigieuze filmhappening van de Lage Landen. Alleen Dimitri Verhulst was opvallend afwezig. Riksja’s, rode lampions, sushi en hostessen met eetstokjes in hun haar illustreerden het feit dat de focus van de 36e editie van het festival op Azië ligt. In zijn spontane speech – recht uit het hart naar hij zelf zei – droeg gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle het gebeuren op aan de betreurde Nand Buyl en sommeerde hij de journalisten vroeg op te staan om veel films te zien en veel interviews te doen en dus niet te lang te blijven plakken op de receptie. Schattig, zou Jan Verheyen zeggen. Wij om middernacht weg dus, met hangende pootjes, want de bubbels en babbels, spiesjes en gemarineerde scampi’s waren nog lang niet op.

Linda Asselbergs
De helaasheid der dingen van Felix Van Groeningen loopt nu in de zalen. Het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen – Gent loopt nog tot 17 oktober.
www.filmfestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content