Linda Asselbergs op de première van The Loft: waar is Matthias?

© Belga

Matthias Schoenaerts was er niét, tot groot verdriet van veel vrouwen en in het bijzonder presentatrice Katja Retsin, die van de weeromstuit iedereen op de rode loper Matthias noemde. Maar voor de rest was iedereen present voor de wereldpremière van Erik Van Looys The Loft, meteen ook de opening van Film Fest Gent 2014.

Matthias Schoenaerts was er niét, tot groot verdriet van veel vrouwen en in het bijzonder presentatrice Katja Retsin, die van de weeromstuit iedereen op de rode loper Matthias noemde, inclusief Gilles De Schrijver, qua tonnenmaat een halve Schoenaerts. Ook niet van de partij: artistiek directeur van het festival Patrick Duynslaegher die we vurig een spoedig herstel toewensen.

Maar voor de rest was iedereen present voor de wereldpremière van Erik Van Looys The Loft, meteen ook de opening van Film Fest Gent 2014. Huidige en gewezen politici, iedereen die van dicht of ver iets met cultuur te maken heeft, le tout Gand was er. En Prins Laurent, zo stilaan een stamgast van het festival , en wiens roepnaam Monseigneur is, wat mij altijd aan de hogere clerus doet denken. Een personage dat hoe ook tot de verbeelding spreekt: volgens Bart De Pauw was hij met de fiets gekomen, volgens Sabine De Vos ging hij tijdens de film snoepjes kopen.

Allemaal waren we benieuwd naar de Amerikaanse versie van Erik van Looys kassucces uit 2008. Het uitbrengen van The Loft had iets van de processie van Echternach. In Van Looys eigen woorden: ‘Het is alsof ik drie jaar lang een Tour de France met veel cols reed en nu op de Champs Elysées sta. ‘Toch liep hij er ogenschijnlijk ontspannen bij, handen in de zakken en geroutineerd typische Van Looy-grapjes spuiend, alsof hij het intussen zelfs tof vindt, premières en recepties. Het verhaal van Loft/The Loft is inmiddels gemeengoed: vijf overjaarse yuppen delen een flat waar ze ongestoord kunnen rampetampen met hun maîtresses en ‘de vangst van de dag’.

Een en ander loopt goed fout wanneer op het bed een met handboeien vastgeketend vrouwenlijk blijkt te liggen. Volgens Van Looy is The Loft de ‘businessclassversie’ van het origineel en dat bleek aardig te kloppen. Alles is groter, rianter en gestroomlijnder, waardoor het wat verder van ons af staat, zoals euh, in een Amerikaanse film. Van het ingenieuze – volgens sommigen gewrochte – scenario van Bart De Pauw werd nauwelijks afgeweken. Benieuwd wat ze in de Bible Belt van de amorele premisse zullen vinden, of wordt de prent enkel op een beperkt circuit in de Amerikaanse grootsteden uitgebracht?

Wie het origineel gezien heeft, blijft natuurlijk vergelijken: ‘Ha, die met zijn brilletje, de nerd dus, is de Amerikaanse Bruno Vanden Broecke. En die dikke, dat was bij ons Koen De Graeve. Dat hoofrolspelers James Marsden en Karl Urban in tegenstelling tot Koen De Bouw en Filip Peeters fysiek sterk op elkaar gelijken, maakt het niet simpeler. Geen probleem bij de vrouwen: de echtgenotes zijn zonder uitzondering brunettes, de maitresses blondines, wel zo overzichtelijk. En Matthias Schoenaerts is Matthias Schoenaerts: een coke snuivende sociopaat met een jeugdtrauma die immer op het punt staat te ontploffen. De bonkige natuurkracht is duidelijk van een andere acteerschool dan de meer gelikte Amerikanen, hopelijk wordt die gast nu niet eeuwig in dit soort rollen getypecast.

Visueel is The loft ambitieuzer dan het origineel: Nicolas Karakatsanis drijft de spanning op door de camera duizelingwekkende buitelingen te laten maken, soms zijn de close-ups zo indringend dat je de baardstoppels van de beproefde protagonisten kunt tellen. Conclusie: gaan kijken, al was het maar om te vergelijken. Hopelijk lusten ze er in de VS en wereldwijd pap van, maar voor mijn part hadden ze net zo goed het ondertitelde origineel op de Amerikanen mogen loslaten. Als dat met ‘The broken circle breakdown’ kon, waarom niet met ‘Loft’? En nee, we hoeven geen Pakistaanse versie met zes mannen die samen een nachtwinkel delen (dixit De Pauw). Genoeg bakken verteld en ter plekke getrappeld Van Looy, op naar ‘De premier’!

Linda Asselbergs

The Loft loopt nu in de Belgische zalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content