Liefde gaat ook door de maag van de vrouw

Lady en de vagebond © Disney

Een nieuwe studie wijst uit dat vrouwen beter reageren op romantische gebaren wanneer ze een volle maag hebben. Een verlovingsring pas bij – of zelfs in – het dessert aanbieden, is dus een erg goed idee.

Postdoctoraal onderzoeker Alice Ely deed onderzoek naar de reacties van jonge vrouwen op romantische signalen. Ze onderzocht zowel vrouwen die een verleden hebben met diëten als vrouwen die nog nooit een dieet volgden. Alle deelnemende vrouwen hadden op het moment van de studie een gemiddeld gewicht, met een BMI tussen 19 en 25.

Haar onderzoek toont aan dat de hersenen van vrouwen intenser reageren op romantiek wanneer ze een voldaan gevoel hebben. Dit geldt voor beide onderzoeksgroepen: dus zowel de vrouwen met een dieetverleden als vrouwen zonder dieetverleden reageerden heftiger op romantiek na een goed vullende maaltijd.

Het testmateriaal bestond uit twee soorten afbeeldingen. In de eerste reeks werden neutrale dingen zoals een bowlingbal, een boom en een nietjesmachine getoond. In de tweede reeks kregen de vrouwen afbeeldingen te zien van knuffelende koppels, koppels die op het strand wandelen en andere intieme activiteiten die niet rechtstreeks wijzen op seks. De reacties werden gemeten door middel van een MRI-scan.

Extra gevoelig

Haar bevindingen gaan volgens Ely in tegen voorgaand onderzoek dat uitwijst dat mensen een grotere gevoeligheid vertonen tegenover verschillende stimulansen wanneer ze honger hebben. Voor deze testen waren stimulansen onder meer voedsel, geld en drugs.

‘In het geval van mijn onderzoek, waren de proefpersonen genaakbaarder na een maaltijd. Deze data suggereren dat eten jonge vrouwen gevoeliger maakt voor andere beloningen. Het wijst ook op een gedeeld neurocircuit voor voedsel en seks.’

Verschil tussen testgroepen

Hoewel beide groepen vrouwen, met of zonder dieetgeschiedenis, gevoeliger werden voor romantiek na een maaltijd, zagen de onderzoekers toch een verschil. Hiervoor baseerden ze zich op een vorige studie, die aantoont dat vrouwen met een dieetgeschiedenis heftiger reageren op positieve voedselsignalen wanneer ze gevoed worden. Vrouwen die vroeger een dieet volgden reageerden zelfs harder dan vrouwen die momenteel bezig waren met een dieet. De conclusie van deze studie luidde dat de proefpersonen met een dieetverleden meer kans maken op overgewicht in de toekomst dan de andere testgroepen.

Met deze kennis in het achterhoofd, gingen de researchers na of ook in het geval van positieve romantische signalen er een verschil kon opgemeten worden. Het verschil bestond erin dat vrouwen met een dieetverleden een andere hersenactiviteit vertoonden. Een bepaalde regio in de hersenen reageerde meer bij deze groep dan bij de andere groep. Het gaat om dezelfde regio die in de vorige studie werd aangeroerd. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content