Leuven lanceert labo voor herstellen, delen en hergebruiken van spullen

. © Belga

In de Tiensestraat in Leuven is de MAAKbar geopend waar je gereedschappen kan uitlenen en in een atelierruimte defecte spullen kan herstellen.

In een handelspand in de Tiensestraat in Leuvenis de MAAKbar geopend, een initiatief van Maakbaar Leuven, dat wil uitgroeien tot ‘een experimenteerlabo van leren herstellen, meer delen en hergebruiken van spullen’. Men zal er gereedschappen kunnen uitlenen en in een atelierruimte defecte spullen herstellen. Het initiatief heeft de steun van een veertigtal organisaties uit Leuven en daarbuiten.

Naast de gereedschappenbibliotheek en de atelierruimte omvat de MAAKbar ook een loket dat indien nodig doorverwijst naar bestaande herstel- en deelinitiatieven, een planten- en wenskaartjesasiel. Op regelmatige basis worden er ook workshops georganiseerd om te leren herstellen en upcyclen en repair cafés waar met ondersteuning van ‘repairders’ hersteld wordt.

Het project draait op vrijwilligers en wordt voor twee jaar financieel gesteund door Circulair Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant. Het pand in de Tiensestraat wordt als een pop-up voor één jaar gehuurd en opent voorlopig drie dagen in de week de deuren. De initiatiefnemers hopen dat het er een vaste stek kan verwerven.

Wie het project financieel wil steunen kan bijvoorbeeld een jaarabonnement van 30 euro op de gereedschappenbibliotheek nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content