Leestip: ‘Daring To Drive’ schakelt strijd tegen mannelijke voogdijwet versnelling hoger

© -

Hoe een jonge Saoedische vrouw de regels van de sharia aan haar laars lapte, achter het stuur kroop en een volksbeweging in gang zette.

Enkele weken geleden haalde ik met bevende handjes mijn voorlopig rijbewijs. Mijn instructeur sloot de laatste les af met felicitaties en de dooddoener dat “autorijden de grootste vrijheid is die je kan hebben.” Want waar ik dan nog steeds niet echt achter het stuur durf kruipen, is het feit dat ik het màg vandaag immers nog steeds brandend actueel.

In Saoedi-Arabië moet een jonge vrouw als ik er immers niet aan denken om achter het stuur te kruipen – althans, voorlopig toch nog niet. Het wahabitische koninkrijk heeft laten weten dat het vanaf volgend jaar vrouwen zal toelaten met de auto te rijden en verordende de regering ertoe dezelfde rijbewijzen als mannen uit te vaardigen aan vrouwelijke automobilisten.

Want hoewel er momenteel geen wet is die vrouwen verbiedt van auto te rijden, kunnen vrouwen er geen rijbewijs aanvragen, en dus niet legaal een auto besturen. Dat inperken van de (bewegings)vrijheid is slechts één van de manieren waarop vrouwen benadeeld worden in het koninkrijk dat de sharia aanhangt.

Leestip: 'Daring To Drive' schakelt strijd tegen mannelijke voogdijwet versnelling hoger
© –

Vrouwen moeten er de toestemming vragen en krijgen van een mannelijke voogd om buitenlandse reizen te mogen maken, te trouwen, grote aankopen te doen of uit de gevangenis ontslagen te worden. Ook is er sprake van toestemming om te mogen werken en gezondheidszorg te mogen genieten. Het protesteren tegen deze gewoontes kan je bovendien een gevangenisstraf opleveren, hoewel steeds meer Saoedi’s zich uitspreken tegen de zogenaamde mannelijke voogdijwet.

Women2Drive

Zo ook Manal Al-Sharif die in 2011 een video van zichzelf online plaatste terwijl ze met haar auto door de Saoedische straten reed. Al-Sharif was een IT security consultant die haar rijbewijs haalde toen ze voor haar job enkele maanden in Boston Massachusetts ging werken. Daar werd ze zich pas bewust van de vrijheden die haar ontnomen waren. Eens terug in haar thuisland kroop ze uit protest achter het stuur, en riep ze 17 juni uit als Women2Drive day. De YouTubevideo van deze actie werd op de eerste dag al meer dan 70,000 keer bekeken.

Al-Sharif belandde achter de tralies en kreeg doodsbedreigingen. Haar vader moest om gratie smeken bij de Saoedische koning. Time Magazine noemde haar één van de invloedrijkste mensen van het voorbije jaar.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vandaag doet Al-Sharif haar verhaal in het boek Daring to Drive: A Saudi Woman’s Awakening. “Een vrouw is ondergeschikt vanaf het moment dat ze geboren wordt tot aan het moment dat ze sterft”, aldus de moslima. “Er staan echter steeds meer mensen op tegen de voogdijwet en ja, ook mannen mengen zich in ons protest”, zegt Al-Sharif aan PRI. Dit jaar nog bekritiseerde ook een Saoedische prins deze wet. Prins Alwaleed bin Talal postte op Twitter een brief waarin hij uitlegt waarom hij vindt dat vrouwen met de auto zouden mogen rijden. “Ik zie meer en meer jonge meisjes video’s van zichzelf achter het stuur online plaatsen. We blijven campagnevoeren, met alle middelen die we hebben.”

Versoepeling

Saoedische vrouwen zijn door het rijverbod genoodzaakt om beroep te doen op andere vervoersmiddelen. Dat hield ook economische kosten in. Volgens bin Talal, verdwijnen er miljarden dollars uit de economie van het koninkrijk omdat vrouwen buitenlandse chauffeurs betaalden om hen te vervoeren. Alaweed berekende dat een gezin maandelijks gemiddeld 1000 dollar aan chauffeurs besteedt. De prins zei dat vrouwen toelaten om te rijden dan ook noodzakelijk was gezien de ‘economische omstandigheden’.

Het is al de tweede keer in nog geen week tijd dat de politiek inzake vrouwen in Saoedi-Arabië wordt bijgestuurd. Zo mochten vrouwen afgelopen weekend voor het eerst in een voetbalstadion binnen naar aanleiding van de festiviteiten voor de nationale feestdag.

De versoepeling van de wetgeving op vrouwen zou passen in de ‘Vision 2030′-hervormingen die het land voor ogen heeft. Met dat plan wil het land de economie minder afhankelijk maken van olie om meer jongeren tewerk te kunnen stellen. Anderzijds wordt er meer nadruk gelegd op de vrijetijdsbesteding in het land. De Saoedi’s hopen zo om het geld dat normaal gezien in de buurlanden wordt uitgegeven aan luxe en entertainment binnen de eigen Golfstaat blijft.

‘Daring to Drive’ zal ook in het Arabisch verschijnen.

Meer weten over mannelijk voogdijschap in Saoedi-Arabië? Lees het rapport van Human Rights Watch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content