Last van hardnekkig uitstelgedrag? Deze lectuur brengt heil

. © Getty Images/iStockphoto

Als je last hebt van procrastinatie, dan is de kans groot dat je op zoek bent naar informatie over dat probleem. Om te weten hoe het werkt en wat je er aan kunt doen, maar waarschijnlijk ook omdat je dringend aan iets belangrijks moet beginnen en dus een excuus zoekt om dat werk uit te stellen. Lezen over uitstelgedrag is de perfecte smoes.

1. Vandaag begin ik echt, door Karen Visser

Dit is een mooie samenvatting van wat er over procrastinatie geweten is, met een plan om het ook effectief aan te pakken. Op haar website newbroom.nl biedt ze een online cursus uitstelgedrag beteugelen aan.

2. Still Procrastinating: The No Regrets Guide to Getting It Done, door dr. Joseph Ferrari

Dit boek is niet vertaald, wel interessant. Dit is een van de standaardwerken over het probleem.

3. Uitstelgedrag. Waarom we lastige dingen voor ons uitschuiven en hoe we hiervan afkomen, door dr. Piers Steel

Een uitstekend boek over de oorzaken van procrastinatie, dat zich niet alleen focust op faalangst, maar ook impulsiviteit, langetermijndenken en de brede waaier aan verleiding mee in rekening brengt. Het staat bovendien propvol praktische tips om het probleem aan te pakken.

.
. © Klaas Verplancke

4. Procrastination. Why you do it. What to do about it, door Jane H. Burka en Lenora M. Yuen.

Alweer niet vertaald, alweer een standaardwerk over het onderwerp. De twee auteurs geven workshops, met de nadruk op perfectionisme en faalangst, en begeleiden je in hun boek met oefeningen, tips en experimenten om te proberen.

5. De Pomodoro-techniek, door Francesco Cirollo

Dit is een boekje over time-management waarbij een keukenwekker in de vorm van een tomaat de hoofdrol speelt. Cirillo bedacht de techniek 31 jaar geleden, toen hij voor een examen moest studeren, en deelt met de hulp van een keukenwekker zijn dag en werk in periodes van 25 minuten in. Een heel praktisch boekje, en voor sommige uitstellers ook heel effectief.

6. De donkere speeltuin, door Tim Urban

Tim Urban, een van de jonge mannen achter de Wait but Why-blog, schreef in 2013 een stuk over zijn uitstelgedrag, dat ondertussen door honderdduizenden mensen – al dan niet uitstellers – gelezen en gedeeld is. Zijn uitstelgedrag is volgens Urban de schuld van de Instant Gratification Monkey in zijn hoofd, die alleen bezig is met het nu, en vooral ook met leuke, makkelijke dingen en hem meeneemt naar de Dark Playground. Daarom krijgen ze niet gedaan wat ze willen doen, en dat is de reden dat uitstellers vaak het gevoel hebben dat ze een soort toeschouwer zijn in hun eigen leven, in plaats van de kapitein van het schip. Zijn hele relaas lees je hier. Urban hield ook een inspirerende Ted-talk over het onderwerp. Die bekijk je via deze video:

Inside the mind of a master procrastinator | Tim UrbanTED

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
270YouTubevideo360https://www.youtube.com/https://i.ytimg.com/vi/arj7oStGLkU/hqdefault.jpg480480https://www.youtube.com/user/TEDtalksDirector1.0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content