Kunstenaar Andri Haflidason (34): ‘Contrasten vormen de rode draad in mijn foto’s’

Andri Haflidason (34). © Johan Jacobs

Andri Haflidason, fotograaf, visueel kunstenaar en muzikant, maakt onder de noemer Brussels Breathes foto’s en video’s van de hoofdstad.

“Ik ben geboren in het Schotse Edinburgh en woonde al in Zweden, Nederland en IJsland, waar mijn ouders vandaan komen. Toen ik in 2008 in Brussel werk zocht als architect, was het geen liefde op het eerste gezicht. Het is een chaotische stad, je moet er tijd en energie in steken om ze te waarderen. Maar samen met haar bescheidenheid en de mengelmoes aan mensen vind ik die chaos ook mooi en inspirerend. Contrasten tussen oud en nieuw, klein en groot, mooi en lelijk, vormen de rode draad in mijn foto’s.

Steden en gemeenschappen zijn levende organismen, je kunt ze door eigen toedoen versterken. Zo heb ik met Brice Deloose de jaarlijkse Brussels Electronic Marathon opgericht, een muziekfestival in het najaar, en leg ik het dagelijkse leven in de stad vast. Van Parijs en Londen bestaan er massa’s van zulke beelden, hier niet. Brussels Breathes begon met een videofilm, nadien ging ik ook foto’s maken. Van plekken die in sneltempo veranderen en verdwijnen, en van alledaagse situaties die toch heel mooi kunnen zijn – extraordinary ordinary.

Ik heb van mijn foto’s postkaarten gemaakt. Die verkoop ik onder meer bij Avec Plaizier en op mijn website. Verder toon ik mijn foto’s op de sociale media en in expo’s in horecazaken of culturele instellingen. De toekomst zal uitwijzen hoe Brussels Breathes evolueert. Maar als je ergens energie insteekt en mensen kunt raken met je passie, dan zet dat altijd iets nieuws in gang.”

Andri.haflidason.com, bem.brussels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content