Kruip in het hoofd van bekende mannen tijdens de expo ‘Buurtjongens’

Matteo Simoni © Sien Josephine

Fotografe Sien Josephine en graphic designer Stephanie Specht brengen Belgische en Nederlandse artiesten zoals Matteo Simoni en Faberyayo in beeld zonder glitter en glamour op een plaats waar ze zich thuis voelen. Weekend.be voelde Sien aan de tand over haar eerste solotentoonstelling.

We spreken de Antwerpse fotografe Sien Josephine Teijssen en Marianne Lenaerts in de Antwerpse Wasbar over hun project ‘Buurtjongens’. Het wordt al snel duidelijk dat er heel veel tijd, energie en liefde gekropen is in de fotoreeks over bekende gezichten op persoonlijke plekken.

Sien Josephine
Sien Josephine© –

Fotografe Sien Josephine vertelt hoe ze geïnspireerd werd: ‘ Tijdens een hiphopfeestje ontstond het idee van ‘Buurtjongens’. De dj’s op zo’n feestjes zijn altijd coole gasten met echte karakterkoppen. Ik dacht dat het leuk zou zijn om hen uit hun context te fotograferen, op een meer persoonlijke locatie waar je hen in eerste instantie niet verwacht.’

Knappe mannen

Naarmate het project vorderde, traden Sien, Stephanie en Marianne, de drie bezielers van het project, meer en meer uit de dj-scene. Het werd opengetrokken naar mannen uit de culturele wereld die pasten binnen het concept. ‘En eigenlijk zijn het gewoon ook allemaal mannen die we knap vinden,’ grappen Marianne en Sien. ‘Het is heel belangrijk wanneer je foto’s van iemand neemt dat je vindt dat ze uitstraling hebben,’ licht de fotografe toe.

Adil El Arbi
Adil El Arbi© Sien Josephine

Ik heb het moeilijk met het idee dat je als fotograaf of kunstenaar altijd een boodschap of een visie moet hebben. Dit project heeft geen politieke boodschap en ook geen commercieel doel, ik heb me gewoon super hard geamuseerd en ik denk dat je dat kan zien aan de werken. Dat wil ik delen met vrienden en andere geïnteresseerden tijdens de tentoonstelling.

Wel zal er een veiling voor het goede doel georganiseerd worden tijdens de vernissage. De goede doelen werden gekozen door de ‘modellen’.

Sam De Bruyn
Sam De Bruyn© Sien Josephine

In het hoofd van bekende koppen

De mannen die ze kozen zijn allemaal bekend op hun eigen manier. Zij het nationaal, internationaal of lokaal. De muzikanten, acteurs, dj’s, modellen en andere creatievelingen lieten zich fotograferen op plaatsen waar ze zich in hun element voelen. De plekken variëren van hun eigen living tot in de studio, op een dakterras, in een botanische tuin, op een boot of zelfs in een speeltuin.

Het team achter ‘Buurtjongens’ wist enkele klinkende namen te strikken, waaronder Matteo Simoni, Tom Barman, Sam De Bruyn, Adil El Arbi, Lefto en Faberyayo. Stuk voor stuk beroemde Belgen of Nederlanders met een creatieve achtergrond. De enige uitzondering is de Canadese artiest Adam Cohen. Gewoon, omdat het kon.

Stephanie Specht
Stephanie Specht© –

‘Sprookjes over stoere jongens’

De shoots met de ‘Buurtjongens’ duurden vaak urenlang en de mannen ontpopten zich tot stadsgids, bananenplantlover of zelfs vogelspotter. ‘Tijdens die uren babbelden we veel en leerden we de mannen echt kennen. Die verhalen probeerden we in de beelden te stoppen door de graphic layers eraan toe te voegen,’ licht Sien toe. De afstand tussen de bewonderaar en de mannen op de foto’s wordt verkleind dankzij de verschillende lagen in de werken die hints geven over de persoonlijkheid van de geportretteerden. ‘Ieder werk is een afzonderlijk verhaaltje, maar de bezoeker mag zelf ontdekken wat ze erin zien en in het beeld kruipen,’ aldus de fotografe.

Faberyayo
Faberyayo© Sien Josephine

‘Naast diepte voegen de layers van Stephanie ook een zekere speelsheid toe, die past bij de term ‘Buurtjongens’ en het kindse en speelse van de mannen die geportretteerd worden. Daarom kozen we ook voor de vrolijke pastelkleurtjes,’ verduidelijkt Sien.

Jongens en meisjes van de straat

Als afsluiter beloven Sien en Marianne dat deze expo zeker geen eindpunt is. Als er boeiende karakterkoppen op hun pad komen, zullen ze niet aarzelen om hen voor de lens te krijgen. ‘Er zullen ook meer internationale namen worden gevraagd, de sky is the limit. En de volgende reeks wordt er een met meisjes,’ verklappen ze.

Lefto
Lefto© Sien Josephine

‘Wat handig is aan mannen is dat ze geen visagie nodig hebben en niet vragen om geairbrusht te worden. We kunnen ze zonder façade tonen, puur natuur. Ook bij de meisjes wil ik het zo natuurlijk mogelijk houden. We zullen dus moeten zoeken naar meisjes die niet mooi op de foto willen,’ lacht Sien.

Praktisch

Vernissage op 15 januari vanaf 19.00u met gastenlijst (mail naar charlie@steveandcharlie.com)

Vrije toegang op 17 en 18 januari tussen 13u en 18u

Paris Texas

Sint-Pietersvliet 6, 2000 Antwerpen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content