Kosovo houdt voor het eerst Gay Pride

© BELGA

In het centrum van Pristina, de hoofdstad van het Balkanland Kosovo, heeft dinsdag de eerste Gay Pride in de geschiedenis van het land plaatsgevonden. Enkele honderden mensen liepen mee in de optocht, onder wie ook president Hashim Thaçi.

De optocht van de LGBT-gemeenschap (lesbiennes, homo-, bi- en transseksuelen) werd in het grootste geheim gepland. De organisatoren wilden op die manier incidenten vermijden. Kosovo kent een patriarchale maatschappij, en negentig procent van de twee miljoen inwoners is moslim. “Wij roepen de Kosovaarse samenleving op de homofobie uit te roeien, en de rechten van de LGBT-gemeenschap te respecteren”, verklaarden de organisatoren. “We komen op straat voor zij die dat niet kunnen omdat ze omringd worden door homofobie”, klonk het verder.

Geen huwelijk voor LGBT-gemeenschap

President Thaçi benadrukte dat “alle burgers dezelfde rechten hebben, los van etniciteit of geslacht”. De Kosovaarse grondwet verbiedt discriminatie ten opzichte van de LGBT-gemeenschap. Het is er echter nog niet mogelijk te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content