Knack Weekend wordt 30

Knack Weekend viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Het jubileumjaar wordt ingezet met een bijzondere editie in de vorm van een krant, een verwijzing naar het allereerste Weekend Magazine in krantenformaat.

Knack Weekend viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Het jubileumjaar wordt ingezet met een bijzondere editie in de vorm van een krant, een verwijzing naar het allereerste Weekend Magazine in krantenformaat. In 1983 lanceerde Roularta, Knack Weekend, als lifestylebijlage bij het weekblad Knack. Aan het roer stond Tessa Vermeiren die met haar team de term lifestyle een nieuwe invulling gaf. Knack Weekend bracht pagina’s vol mode, beauty, design, reizen en gastronomie. Maar ook vol menselijke verhalen en stevige interviews. Dat is na 30 jaar niet veranderd.

Knack Weekend legde in die dertig jaar andere klemtonen, kreeg aandacht voor ecologie en duurzaamheid, voor slow food en speeddaten, liet de auto staan en nam de fiets. Maar het blad bleef berichten met expertise, passie en ernst over nieuwe trends en maatschappelijke fenomenen.

The Birthday Edition

Het jubileumjaar wordt feestelijk ingezet met een wel erg bijzondere editie van Knack Weekend: een krant. Een verwijzing naar dat allereerste Weekend Magazine in krantenformaat, toen met Brigitte Bardot op de cover.

De krant is een retromoment waarin wordt terug gekeken naar 30 jaar Knack Weekend zonder de actuele dimensie uit het oog te verliezen. “We houden echt rekening met de typische formats van een krant, we wilden niet zomaar een magazine drukken op krantenpapier”, zegt hoofdredacteur Lene Kemps.

In The Birthday Edition kijkt Knack Weekend terug op grote lifestylemomenten, komen de abonnees van het eerste uur aan het woord en is er plaats voor de straffe verhalen van de redacteurs. Tegelijk komen ook de vaste rubrieken aan bod en wordt er speciale aandacht besteed aan Valentijn dat er zit aan te komen. “We wilden niet zondermeer oude artikels recycleren, het actuele moet ook een plaats krijgen”, aldus Lene.

Het magazine kende in de afgelopen dertig jaar 3 hoofdredacteurs: Tessa Vermeiren, Trui Moerkerke en Lene Kemps die momenteel aan het hoofd van het magazine staat. “Het magazine is volgens mij perfect mee geëvolueerd met de tijd. Het is boeiend om te zien welke verschijnselen er allemaal aan bod zijn gekomen. Hoe vaak we de komst van de Nieuwe Man hebben aangekondigd bijvoorbeeld. En welke fitnessmethodes we allemaal hebben uitgeprobeerd. Knack Weekend is een perfecte barometer voor de tijd”, meent de hoofdredacteur.

Uitdagingen

Een magazine maken is altijd een ‘work in progress’. Er is geen vaste formule omdat alles rondom ons blijft evolueren. “Er zijn steeds nieuwe uitdadingen die ervoor zorgen dat we alert blijven en streven naar beter”, aldus Lene.

Het jubileumjaar wordt verder nog gevierd met een Black Deluxe op 29 mei en een futuristische app voor tablets en smartphones, die wordt gelanceerd op 6 november. De Knack Weekend Birthday Edition ligt vanaf vandaag in de krantenwinkel.

Er zijn bovendien cadeaus te winnen ter waarde van meer dan 30.000 euro. Klik hier om deel te nemen. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content