Knack Weekend op de première van de nieuwe Vlaamse romcom ‘Plan Bart’

Wat trek je midden september aan voor een filmpremière? Ga je nog voor de zomerlook, met bruine blote benen en armen of show je resoluut de nieuwe stukken van je herfst- en wintercollectie? De meningen van het premièrepubliek van ‘Plan Bart’ waren duidelijk verdeeld.

Wat trek je midden september aan voor een filmpremière? Ga je nog voor de zomerlook, met bruine blote benen en armen of show je resoluut de nieuwe stukken van je herfst- en wintercollectie?

De meningen van het premièrepubliek van ‘Plan Bart’ waren duidelijk verdeeld. Social media queen Joy Anna Thielemans zag er in elk geval uit alsof ze polaire luchtstromingen verwachtte in haar dikke trui en beanie, Tatyana Beloy was in nepbont en rode wol verpakt en Ketnet wrapster Charlotte Leysen verkoos warme oortjes onder een groene skimuts.

Een ander populair accessoire: een dikke buik, zoals bij Lien Van de Kelder en Wine Dierickx, de laatste dus niet alleen op het scherm zwanger. Wat ons meteen bij ‘Plan Bart’ brengt, waarin ze Sarah speelt, een carrièrevrouw van midden dertig die samen met haar vrijer Alex (Wouter Hendrickx) en hartsvriendin (Eva Van der Gucht) in de reclamewereld werkt. Sarah voelt haar biologische klok tikken, maar Alex is niet bepaald een kindervriend. Nogal impulsief dumpt Sarah haar geliefde en chartert een oude bekende, de charmante nietsnut Bart (Jeroen Perceval) om haar tegen vergoeding te bezwangeren. Dat daar een hoop miserie van komt, ligt voor de hand. Toegegeven, als premisse voor een romantische komedie is het flinterdun, maar het scenario voorziet in voldoende plotwendingen en komische situaties (de copulatiescènes!) om te blijven boeien.

Dertigers op zoek naar zichzelf in een hip Brussel, het herinnert aan de televisieserie Jes (ook met Wouter Hendricks en Lotte Heijtenis, waar is die verzeild geraakt?) Het Brussel van debuterend regisseur Roel Mondelaers is nadrukkelijk multicultureel, met Mourade Zeguendi als de beste maat van Bart en Junaid Faiz als een filosofisch aangelegde jonge kruidenier. Iedereen spreekt zijn eigen taal en toch begrijpen ze elkaar. Mondelaers heeft iets met zonsopgangen en -ondergangen, Brussel en de luchthaven van Zaventem zagen er nooit mooier uit dan door de lens van D.O.P. Philip Van Volsem.

Bij de acteurs is het Jeroen Perceval die de hoofdvogel afschiet als Bart, het soort onvolwassen slungel waar vrouwen tegen beter weten in verliefd op worden. Tien jaar geleden zou het een rol voor Axel Daeseleire geweest zijn, aan wie Perceval hier qua mimiek sterk doet denken. Qua look is Plan Bart alvast ambitieuzer dan de gemiddelde feel good romcom. Vooral een jong publiek zal hier plezier aan beleven.

Linda Asselbergs

Plan Bart loopt vanaf 17 september in de zalen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content