Kindhuwelijken kosten de wereld miljarden

Krishna (13) kuist groenten in haar huis in Baran, India. Ze trouwde met haar man Gopal toen ze elf was en hij dertien. Ondertussen heeft het paar een eerste zoon. Wettelijk gezien kan het huwelijk in India pas vanaf achttien jaar, maar vooral in arme regio's worden kinderen - en dan vooral meisjes - vroeg uitgehuwelijkt. © REUTERS

Kindhuwelijken kosten de economie duizenden miljarden, blijkt uit een berekening van de Wereldbank. De praktijk beëindigen zou niet alleen een enorm positief effect hebben op het leven van miljoenen meisjes, maar ook op het onderwijs, de bevolkingsgroei en het leven van hun gezinsleden.

Dagelijks trouwen wereldwijd meer dan 41.000 meisjes voor ze achttien jaar oud zijn. De studie door de Wereldbank, in samenwerking met het International Center for Research on Women, is de eerste die de impact van die kindhuwelijken vanuit een economisch perspectief bekijkt. Ze toont aan dat de grootste economische impact te maken heeft met bevolkingsgroei, inkomen en de gezondheid van kinderen van jonge moeders.

In vijfentwintig onderzochte landen huwt nog altijd meer dan een op de drie vrouwen voor ze achttien jaar oud zijn, en een op vijf bevalt voor de leeftijd van hun eerste kind.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal kindhuwelijken in veel landen gedaald is, maar het blijft nog altijd veel te hoog. In vijfentwintig onderzochte landen huwt nog altijd meer dan een op de drie vrouwen voor ze achttien jaar oud zijn, en een op vijf bevalt voor de leeftijd van hun eerste kind.

“Kindbruiden worden vaak beroofd van hun recht op veiligheid, gezondheid en onderwijs, en van het recht om zelf over hun levensloop te beslissen”, zegt Quentin Wodon, een van de auteurs van het rapport. “Een jong huwelijk berooft een meisje niet alleen van haar hopen en dromen. Het hindert ook de strijd tegen armoede, de economische groei en de strijd voor gelijkheid. Deze praktijk beëindigen is niet alleen moreel juist, het is ook economisch slim.”

Bevolkingsgroei

Kindhuwelijken beëindigen remt ook de bevolkingsgroei af. In de onderzochte landen krijgen meisjes die op dertienjarige leeftijd huwen gemiddeld een kwart meer kinderen dan meisjes die dat op achttien jaar of later doen. Een einde aan kindhuwelijken zou de bevolkingsgroei in die landen aanzienlijk kunnen verlagen. In Niger, het land met het hoogste percentage kindhuwelijken ter wereld, zou de bevolking tegen 2030 zo’n 5 procent kleiner zijn zonder vroege huwelijken en zwangerschappen.

Een gesluierd meisje wacht op het begin van haar verlovingsceremonie in het dorpje Vadia, in West-Indië.
Een gesluierd meisje wacht op het begin van haar verlovingsceremonie in het dorpje Vadia, in West-Indië. © REUTERS

“Elke dag trouwen wereldwijd meer dan 41.000 meisjes voor ze achttien jaar zijn”, zegt Suzanne Petroni van ICRW. “Armoede, ongelijkheid en moeilijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs, seksuele gezondheidszorg en werk houden die gewoonte in stand. Al die factoren moeten dus aangepakt worden om deze schadelijke en dure praktijk te beëindigen.”

Nog meer voordelen

Een einde maken aan kindhuwelijken zou ook de kinderen uit die gezinnen ten goede komen, stelt het rapport. Het zou het sterftecijfer bij kinderen jonger dan vijf jaar verlagen en hun ontwikkeling verbeteren.

Tot slot zou het ook voordelen hebben voor vrouwen op de arbeidsmarkt: mede door de impact van het gemiste onderwijs verdienen meisjes die jong huwen gemiddeld 9 procent minder dan meisjes die op latere leeftijd huwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content