Kinderlozen willen compensatie

Bewust kinderloze Nederlanders willen een compensatie voor ouderschapsvoordelen.

Werknemers die geen kinderen hebben, moeten een compensatie krijgen in de vorm van extra vrije dagen of geld. Dat vindt een meerderheid van bewust kinderloze Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van J/M, een maandblad voor ouders.

Ouders krijgen betaald zwangerschaps-, bevallings- of ouderschapsverlof. Vijfenvijftig procent van de vrijwillig kinderlozen is van mening dat de regering hierdoor voor een grotere tweedeling zorgt tussen mensen met en zonder kinderen. Slechts 30 procent van de kinderloze Nederlanders vindt dat kinderen de verantwoordelijkheid zijn van de gehele samenleving. De anderen willen een extraatje ter compensatie of een “kindervrijslag” “omdat zij geen milieuvervuilers op de wereld zetten”.

Hoewel 40 procent erkent dat kinderen nodig zijn om de vergrijzing op te vangen, is 28 procent te vinden voor kindvrije uren in de supermarkt. Eenendertig procent wil kindvrije zones in het park of restaurant.

De kinderloze Nederlanders oordelen ook hard over de opvoedkwaliteiten van ouders. Een derde vindt dat ouders er simpelweg niets van bakken. Ruim 70 procent stelt dat ze hun kinderen geen grenzen stellen. Meer dan de helft (58 procent) is van mening dat jongeren te weinig fatsoen wordt bijgebracht. Een kwart (27 procent) vindt dat ouders teveel over hun eigen kroost praten.

Ann Heylens/ANP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content