Kinderen over modecampagnes: ‘Hij ziet eruit als een held, zij als een zieke drugsverslaafde’

Ninos © -

De waarheid komt uit een kindermond. De Spaanse kunstenares Yolanda Domingues vroeg enkele achtjarige kinderen naar hun mening over bekende modecampagnes. De vrouwelijke modellen werden overstelpt met medelijden: ‘Ik denk dat ze pijn heeft, misschien gaat ze wel dood. ‘

Hoewel het filmpje erg grappig is, legt het een belangrijk probleem bloot. Westerse modelabels brengen vrouwelijke modellen op de meest bizarre manieren in beeld. Vrolijk lachende modellen zijn door de band genomen niet vaak aanwezig op de catwalk of in modeshoots. Integendeel, kommer en kwel lijkt nooit veraf. Van een catfight tot een model dat op een wc ligt bij te komen, de voorbeelden zijn legio.

Superhelden

Het verschil met de campagnes waar enkel mannen kleren aanprijzen is groot. Deze campagnes vonden de kinderen wél mooi. ‘Ik denk dat hij de baas is,’ klonk het. Mannen in pak die zelfverzekerd in de lens staren, zien er dan ook aanlokkelijker uit dan vrouwen die op de grond liggen alsof ze overreden werden door een auto.

Vertekend genderbeeld

De kinderen vonden dat de vrouwen eruit zien alsof ze hulp nodig hebben. Enkelen raden een dokter aan, andere rekenen op hun mama om de vrouwen te hulp te schieten. Deze hulpeloosheid staat in schril contrast met de dominante mannen die eerder als voorbeeld worden gezien. Zo krijgen kinderen al op jonge leeftijd ingelepeld dat mannen helden zijn en vrouwen hulpbehoevende wezens. Een genderbeeld dat allesbehalve gezond is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content