Kerstmis vieren in België: 8 opmerkelijke cijfers

© Thinkstock

Over een kleine twee weken zitten we met z’n allen aan de feestdis te genieten van heerlijke gerechten en een goed glas wijn. Of niet, want niet iedereen duikt met zoveel enthousiasme de feestdagen in. Zo blijkt uit een onderzoek van ILIV, een kenniscentrum over het belang van thuis.

Over een kleine twee weken zitten we met z’n allen aan de feestdis te genieten van heerlijke gerechten en een goed glas wijn. Of niet, want niet iedereen duikt met zoveel enthousiasme de feestdagen in. Zo blijkt uit een onderzoek van ILIV, een kenniscentrum over het belang van thuis.

Het onderzoek dat ILIV hield bij zo’n 2000 Belgen vertelt ons dat heel wat Belgen de feestdagen eerder een verplichting vinden. Mochten ze deze dagen kunnen overslaan, dan zouden die Belgen dat allerminst erg vinden. Maar wat leert deze enquête ons nog?

1. Kerstmis is het populairst bij jonge mensen

42% van de -30-jarigen kijkt heel erg uit naar Kerstmis, tegenover slechts 26% in de categorie 30-44 jaar en 25% in de categorie 45-59 jaar.

2. Bijna 8 op 10 van de ondervraagden vindt kerstmis te gecommercialiseerd

79% van de Belgen vindt dat kerstmis hen te veel kost. 52% voegt hier nog aan toe dat ze in de eindejaarsperiode teveel geld uitgeven.

3. 1 op 6 Belgen haalt geen kerstdecoratie in huis

Wie dacht dat alle Belgen een kerstboom in huis halen, heeft het dus fout. 76% van de ondervraagden zet een versierde kerstboom in zijn woning. 25% koopt zelfs ieder jaar nieuwe kerstversiering.

4. 1 op 5 Belgen versiert de voorgevel of de voortuin

Je denkt misschien dat je buurman de enige enthousiasteling is die zijn voortuin overdadig verlicht, maar dat is niet correct. 19% van de ondervraagden zegt zijn voortuin of voorgevel te versieren.

5. De helft van de ondervraagden vindt het leuk om thuis een feestje te geven

Belgen mogen dan bekend staan als Bourgondiërs, veel etentjes geven bij hen thuis doen ze niet. We vinden het wel plezant om gasten thuis te ontvangen, al brengt dat heel veel geregel met zich mee. Om nog niet te spreken van de rommel en de bijkomende stress.

6. 2 op 3 Belgen versiert zijn feesttafel met kaarsjes

De kerstdagen zijn het ideale moment om wat licht in je woning te brengen en blijkbaar kiezen Belgen massaal voor het gezellige licht van kaarsjes.

7. 1 op 4 van de ondervraagden vindt dat hij/zij niet kan koken

Niet iedereen heeft ondertussen zijn innerlijke Jeroen Meus gevonden, zo blijkt uit de enquête. 10% van de ondervraagden echter is wel heel trots op zijn kookkunsten en pakt dus met plezier uit met zijn lekkere ‘gerechjes’.

8. 3 op 4 vindt het niet erg dat de gasten in de kookpotten komen neuzen

Gasten ontvangen draait om gezelligheid en dan hoeft het helemaal niet te formeel te zijn. Het grootste deel van de Belgen vindt het dan zelfs niet vervelend dat de gasten even komen pottenkijken. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content