Kerstmarkten net dat tikkeltje anders: shop hier je kerstcadeautjes

Op zoek naar originele kerstcadeautjes? Ga eens langs deze kerstevents © Getty

De grote kerstmarkten kennen we ondertussen wel. Je kunt er dan ook niet naast lopen in de Belgische stadscentra. Zet deze gezellige, kleinere kerstmarkten ook op je route en kom thuis met een uniek kerstgeschenk of beleef gewoon een leuke namiddag met familie en vrienden.

Brussels Vintage Market

De kersteditie van de Brussels Vintage Market vindt plaats in de Sint-Gorikshallen op 1 december. Zin om een ‘nieuwe’ outfit te shoppen voor de eindejaarsfeesten, maar geen zin in om de winkelketens af te schuimen en het milieu te schaden? Dan is dit de ideale plaats voor jou. Bovendien kan je er ook vintage kerstcadeautjes scoren. Naast kleding vind je er ook vinyl, interieur-items en speelgoed.

Zondag 1 december, van 12u tot 19u. Gratis toegang.

Sint-Gorikshallen (quartier Dansaertwijk), Brussel

Alle info over de vintage kerstmarkt staat te lezen op brusselsvintagemarket.be.

Jingle Balls III – Echt wijze kerstmarkt

Campo en Onbetaalbaar slaan opnieuw de handen in elkaar voor een ‘echt wijze kerstmarkt’. De derde editie van Jingle Balls belooft een weekend vol kerstsfeer met een cultureel en ambachtelijk sausje te worden. Je vindt er kleding van circulaire merken Studio Ama en Tropas, kunstwerken uit glas en andere originele geschenken. Er staan ook workshops, muziek en lekkere cocktails op het programma.

Vrijdag 13 december: vanaf 18u Zaterdag 14 en zondag 15 december: van 14u tot 20u

Bomastraat 35, Gent

Meer informatie over het programma volgt via de website van Campo. Blijf op de hoogte op de pagina van Facebookevent

Kies voor originele kerstgeschenken bij lokale marktjes
Kies voor originele kerstgeschenken bij lokale marktjes© istock

De Vitrine

Kerstshoppen in Brugge? Vergeet alle clichés en trek in het weekend van 7 en 8 december naar de 19e editie van De Vitrine in de Brugeoise. Lokaal ondernemerschap wordt er in de spotlights geplaatst. Maar liefst 115 creatieve geesten tonen wat ze in hun mars hebben tijdens deze duurzame kerstshopping. Om het ecologische en ethische aspect nog meer in het licht te stellen, bundelde Lies De Ketelaere, de oprichtster van De Vitrine, de krachten met Niki de Schryver van COSH!.

Zaterdag 7 december (15-21u) en zondag 8 december (10-18u)

Op acht december kan je je ook inschrijven voor een lezing over duurzame mode. Om 10 uur en 14 uur zal COSH!-oprichtster Niki de Schryver de bezoekers inwijden in de wereld van eerlijke en ecologische kleding. Bestel hier je ticket voor een van de twee talks.

La Brugeoise: Vaartdijkstraat 5, Brugge

Meer info over de standhouders via devitrine.com

X-mas market Fosbury & Sons

Deze kerstmarkt in de vestiging van Fosbury & Sons in Watermael-Bosvoorde ligt vlak bij het Zoniënwoud. Ideaal om voor of na het shoppen de benen te strekken dus. Wie kerstcadeautjes wil uitpikken met een gevulde maag kan terecht in Midori voor een uitgebreide brunch. De co-workingplaats heeft een mooie selectie merken uitgezocht voor hun kerstmarkt. Je vindt er onder meer Café Costume, Wehve, juwelen van Christine Bekaert, keramiek van Delfin en Babbi shoes.

Zaterdag 7 en zondag 8 december van 11u tot 18u.

Fosbury & Sons Boitsfort

Chaussée de la Hulpe 185, Watermael-Boitsfort

Meer informatie via fosburyandsons.com.

Pek Markt

Wie op zaterdag zeven december in Antwerpen is, kan z’n slag slaan op de Pek Markt. Volgens de organisatoren vind je op deze wintermarkt alles wat je nodig hebt op één plek op één dag. Handig dus. Er is een tweedehandsmarkt en een boerenmarkt, maar je kunt ook proeven, een expo meepikken en ambachtelijke cadeautjes op de kop tikken. Die kan je bovendien laten inpakken in de inpakbar.

Zaterdag 7 december

Pekfabrik: Kattenberg 93, Antwerpen.

Vrije toegang

Meer info via Facebook en This Is Antwerp.

Koop bij lokale Antwerpse makers tijdens de X-mas home sale
Koop bij lokale Antwerpse makers tijdens de X-mas home sale© GF

X-mas home sale in Antwerpen

Enkele Antwerpse ontwerpers en ambachtslieden nodigen je samen uit voor een home sale. Je kunt er originele en lokale kerstcadeautjes shoppen en een praatje slaan met de ontwerpers zelf. Ze verwelkomen je graag met een glaasje op 8 december. Deze creatieve breinen tekenen present: Insct & co (taxidermie), Holy Water (gin), Sophie Recour (lederwaren), Anne Drake (ecologie-expert), made by mimi (kussens en pelzen), PLOEK (kaartjes).

Zondag 8 december

Genuastraat 7, Antwerpen

Surf voor meer informatie naar het Facebookevenement.

Circulaire kerst pop-up

HetVindingrijk en MAAKbar organiseren een circulaire kerst pop-up in het centrum van Leuven, in het pand van de vroegere Maroq Unie. De ideale plaats om kerstgeschenken te kopen die niet bijdragen aan meer afval op onze planeet. Woensdag 4 december wordt de pop-up officieel geopend met korte infosessie en een receptie met een hapje en een drankje. Nadien zal de pop-up tot 22 december open zijn van woensdag tot zondag tussen 14u en 20u. je kunt er circulaire cadeautjes shoppen, maar ook deelnemen aan workshops en evenementen rond circulariteit.

Van 4 tot 22 december: Tiensestraat 9, Leuven

Meer informatie over de workshops, evenementen en deelnemers van de pop-up via de Facebookpagina’s van HetVindingrijk en MAAKbaar

Jong Bloed

Op het Makersfestival Jong Bloed maak je op 14 en 15 december kennis met het werk van zestien Belgische creatievelingen binnen de wereld van textiel, design, kunst, en mode. Al zestien jaar lang organiseert de familie Leenknegt deze markersmarkt en expo en ook dit jaar kan je er heel wat originele kerstgeschenken kopen. Rep je naar cultuurcentrum De Ververij in Ronse en geef je ogen de kost. Deze jonge talenten zijn aanwezig: handgeweven textiel van Sophie Vanwynsberghe, keramiek en tekeningen van Sofie de Cleene, lederwaren van Aesaert (Griet Aesaert), interieurobjecten, sjaals en handtassen van La Femme Garniture (Sabine Van Acker), breigoed van Made by Vest (Veerle Strubbe), muurschilderingen en grafiek van Mr. Leenknecht (Maarten Leenknecht), interieurobjecten van Studio E.V.A. (Nadja Roegiers en Dirk Hoes), keukenmessen van MKnives (Sander Miesse), drukwerk van Uitgelijnd (Helmut en Amber) en breigoed van Lotte Van Huyck. Daarnaast stellen Elisabeth en Jan Leenknegt op Jong Bloed ook hun eigen werk tentoon. Je vindt er de glassculpturen van vader Jan en de juwelencollectie van dochter Elisabeth (Elisa Lee).

Sfeer en gezelligheid? Daar wordt voor gezorgd met wafels, verfrissende limonades en muzikale intermezzo’s.

Zaterdag 14 december, van 10u tot 18u

Zondag 15 december, van 10u tot 18u

CC De Ververij: Wolvestraat 37, 9600 Ronse

Meer informatie via jongbloedexpo.be

Juwelenmerk Elisa Lee
Juwelenmerk Elisa Lee© EL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content