Kenzo verkoopt zijn kunstcollectie

Japans ontwerper Kenzo Takada doet zijn verzameling Aziatische kunst van de hand.

Het lijkt wel een tendens: kunstcollecties van grote ontwerpers die onder de hamer gaan. Eerst was er de veiling van de verzameling van Yves Saint Laurent, later die van Gianni Versace en nu heeft de Japanse ontwerper Kenzo -nog levend en wel- besloten het over een andere boeg te gooien en zijn collectie Aziatische kunst, meubels en antieke kimono’s die zijn huis in Parijs sierden van de hand te doen.

Het huis zelf, een villa in Japanse stijl in het oosten van Parijs, met papieren paravans, een zwembad en traditionele Japanse tuin, heeft hij eerder al verkocht aan Fransen. Hij wil nu verhuizen naar een kleiner onderkomen, een appartement (van 250 m2) dat uitkijkt over de Seine in Saint-Germain-des-Prés. “Ik wil een bladzijde omslaan en anders gaan leven, lichter, met meer vrijheid”, aldus de 70-jarige ontwerper aan het Britse persagentschap Reuters.

De verkoop is gepland voor 16 en 17 juni bij Drouot Montaigne in Parijs. Verwacht wordt dat de collectie van zo’n 1.300 stuks tussen de 1,5 miljoen en 2 miljoen euro zal opleveren. Blikvangers zijn een Chinees houten paard uit de 2de eeuw voor Christus -geschatte waarde 100.000 euro- en twee Chinese houten grafbeeldjes daterend van de 5de eeuw voor Christus. Die worden elk geraamd op 30.000 tot 60.000 euro.

Het merk Kenzo werd in 1993 overgekocht door luxeconcern LVHM. Zes jaar later trok Kenzo Takada zich terug.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content