Karmeliet en Hof van Cleve blijven culinaire top

De Michelingids heeft zijn selectie voor 2009 bekend gemaakt.

De Karmeliet in Brugge en het Hof van Cleve in Kruishoutem blijven de enige restaurants in ons land met drie sterren. Dat blijkt uit de nieuwe uitgave van de befaamde Michelingids, die donderdag verschijnt.

De restaurants met twee sterren zijn intussen aangegroeid tot tien. Nieuwkomers zijn Danny Horseele in Brugge/Dudzele, die ’t Molentje in Zeebrugge sloot en zijn sterren meenam, en L’Air du Temps in Eghezée, dat van één naar twee stijgt. Onder andere de Brusselse huizen Comme Chez Soi en Sea Grill kunnen hun niveau van vorig jaar niet overtreffen en blijven gequoteerd met twee sterren.

Eenentachtig Belgische restaurants bieden volgens de Michelin-inspecteurs voldoende kwaliteit voor één ster. In die categorie zijn er zes nieuwkomers. Onder meer Michel in Groot-Bijgaarden, Sel Gris in Knokke en La Paix in Anderlecht mogen voortaan met het prestigieuze keurmerk uitpakken. Le Pain et le Vin in Ukkel kan er in 2009 niet langer aanspraak op maken.

Omdat lekker eten ook democratisch kan zijn, kent de gids sinds eind jaren ’90 de ‘Bib Gourmand’ toe. Die is bestemd voor restaurants waar goede maaltijden voor een ‘schappelijke prijs’ worden geserveerd. Dit jaar zijn er dat honderdveertien.

De Michelingids BelgiÔen Luxemburg verzamelde in totaal 1.780 adressen en friste voor zijn editie van 2009 lay-out en pictogrammen op. De gids is vanaf donderdag verkrijgbaar en kost 19,90 euro.

Ann Heylens/Belga.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content