Jong geweld Anna Lehmusniemi: ‘Mijn ontwerpen liggen er naast de grootste modemerken ter wereld’

Anna Lehmusniemi (31) © Johan Jacobs
Veerle Helsen

Elke week brengt Knack Weekend het verhaal van iemand die stevig uit de startblokken schiet. deze week: Anna Lehmusniemi (31). WIE? Fins-Brusselse die haar eigen handtassenmerk oprichtte, NO/AN. Enkele maanden na de start van het label worden haar ontwerpen al verkocht bij Stijl in Brussel.

Wie? Een Fins-Brusselse die haar eigen handtassenmerk oprichtte, NO/AN. Enkele maanden na de start van het label worden haar ontwerpen al verkocht bij Stijl in Brussel.

“Ik leerde mijn Belgische vriend kennen in Quebec, waar we allebei studeerden. Ik grafisch design, hij politieke wetenschappen. We zijn een tijd in Finland gaan wonen, maar de winters zijn er extreem koud en donker. Min twintig graden en vier uur licht per dag. Hij kon er niet aan wennen en we verhuisden naar Brussel.

Ik ging aan de slag bij een handtassenproducent, maar wist al snel dat ik het anders wilde aanpakken. Trager. Het tempo van de mode is verschroeiend. Elk seizoen een nieuwe collectie. En tussencollecties! De mode-industrie bevordert overconsumptie. Mijn collectie groeit veel trager. Ik wil ook niet dat de tassen snel in de koopjes belanden, ze kunnen gerust enkele seizoenen in de winkel overleven.

Ik ben daar transparant over, ook over de herkomst van het leer en waar de tassen gemaakt worden. In een klein atelier in Portugal, een familiebedrijfje dat ik goed ken. In elk exemplaar staat de naam van de naaister die de tas in elkaar stak. Een teken van appreciatie voor hen, maar ook omdat ik open wil zijn over mijn business.

NO/AN is de afkorting van Nordic en Anna. Ik startte het label in oktober 2016 en het gaat goed. In België wordt het verkocht bij Stijl in Brussel en L’Héroïne in Brugge. Mijn ontwerpen liggen er naast de grootste modemerken ter wereld.”

noanstudio.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content