Jeff Hoeyberghs deed meldingen van gendergerelateerde discriminatie stijgen

Negentig procent van de mannen én vrouwen heeft minstens één vooroordeel tegen vrouwen © Getty

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM), de federale instelling die discriminatie en ongelijkheid op grond van geslacht bestrijdt, heeft in 2019 bijna drie keer zoveel meldingen ontvangen als een jaar eerder. Een groot deel was het gevolg aan de zaak-Jeff Hoeyberghs.

Het IGVM telde 2.349 meldingen in 2019. Daarbij ging het om 370 vragen om juridische informatie, 254 klachten en 1.725 mededelingen. Bijna zeven op de tien meldingen ging over seksisme.

In 2018 was dat een op de vijf. Het IGVM duidt dat die ‘explosie’ van het aantal meldingen deels te wijten is aan de zaak-Jeff Hoeyberghs. De plastische chirurg deed op een lezing eind vorig jaar bij de rechtse studentenclub KVHV een reeks seksistische en vrouwonvriendelijke uitspraken. Die zaak alleen leidde tot bijna 1.500 meldingen. ‘Maar het weerspiegelt ook het collectieve bewustzijn en de groeiende afkeuring van de burgers tegenover gewelddadige en discriminerende handelingen, opmerkingen en daden’, klinkt het in het persbericht.

Het IGVM zegt dat de toename van het aantal meldingen het instituut nog meer in de frontlinie plaatst. Maar de financiële en menselijke middelen houden geen gelijke tred, aldus het IGVM. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content