Je slaaphouding beïnvloedt je dromen

© iStock

De houding waarin je in slaap valt, bepaalt hoe je zal dromen. Althans, dat proberen wetenschappers toch te bewijzen. Enkele studies hebben aangetoond dat bepaalde slaaphoudingen je nachtmerries geven, terwijl andere posities net zorgen voor bijzonder levendige dromen.

Het fenomeen “dromen” werd al wel vaker onder de loep genomen, maar Van Winkle verzamelde enkele studies die het verband tussen slaaphouding en het soort droom willen bewijzen. Een kleine studie met slechts 63 participanten wees uit dat zij die op hun linkerzij slapen vaak last hebben van nachtmerries en over het algemeen een minder kwalitatieve nachtrust ervaren.

Wie dan weer zijn gezicht in het kussen begraaft maakt kans op bijzonder levendige, plezierige dromen – bewees een studie met 670 deelnemers. Sommige van deze buikslapers kwamen evenwel terecht in een droom waarin ze ontvoerd werden door een UFO of -niet moeilijk te verklaren- aan het verdrinken waren.

De wetenschap heeft echter nog geen optimale slaappositie weten te bepalen en verschillende andere studies bewezen ook al de invloed van de lichtinval en onze voedselinname op onze dromen. Slaap dus maar gewoon in de houding die jij het comfortabelst vindt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content