Is het 14-jarige model dat Dior show opende te jong?

Sofia Mechetner op de catwalk voor Dior © REUTERS

Hoe jong is te jong? Tijdens de modeweek van Parijs opende de veertienjarige Sofia Mechetner opnieuw de show van Dior. De jonge leeftijd van het model ontketent kritiek en heropent het leeftijdsdebat.

In juli mocht de Israëlische Sofie voor het eerst een show van een groot modelabel openen. In een witte, doorzichtige jurk schreed ze de catwalk op tijdens de show van de nieuwe Haute Couturecollectie van Dior. Tijdens de voorbije fashion week in Parijs liep het model opnieuw mee in de show van Frans modehuis Dior. Er gaan heel wat stemmen op dat de mode-industrie te hard is voor jonge tienermeisjes. Bovendien kan de seksualisatie van een veertienjarige op heel wat kritiek rekenen.

Assepoester

Zelf ziet het model echter geen gevaren in haar carrière als model. ‘Ik voel me er klaar voor en ik ben niet alleen. Er wordt goed op me gelet.’ Ook haar manager, Rotem Gur, verdedigt het gebruik van een minderjarig model op de catwalk op een ietwat controversiële manier. ‘Voor ze bij Dior werkte, poetste ze huizen met haar moeder. Als ze niet te jong is om schoonmaakster te zijn, denk ik niet dat ze te jong is om shows te wandelen als model.’

Voordat ze ontdekt werd, hielp het meisje haar moeder inderdaad om de eindjes aan elkaar te knopen door op haar zusjes te letten of te poetsen. Daarom spreekt men in de media van een Assepoesterverhaal.

Lagerfeld

Een ander jong model dat het leeftijdsdebat onlangs opnieuw aanzwengelde is Lily-Rose Depp, de dochter van Johnny Depp en Vanessa Paradis. Haar vader liet al weten dat hij bezorgd is omwille van haar modellencarrière en ook wildvreemden uitten hun bezorgdheid. De tiener zelf lijkt er volwassen mee om te gaan en bezit momenteel slechts een sociaal mediakanaal, namelijk Instagram.

Karl Lagerfeld, die Lily-Rose voor zijn kar spande voor een campagne voor Chanel, legt uit waarom hij werkt met zulke jonge meisjes: ‘Dit is nu eenmaal hoe het publiek kleren wil zien. Ze willen dat jonge meisjes de kleren showen, ook al kunnen ze zich niet identificeren met hun leeftijd. Lily-Rose is het model van het moment en mode draait rond hét moment.’

Ook de Beckhamtelgen, Romeo en Brooklyn, poseerden al als model. Dit is trouwens niks nieuws. Denk maar aan Kate Moss die op 14-jarige leeftijd startte met haar carrière en Naomi Campbell die amper een jaartje ouder was dan Moss.

Nieuwe wetten

In Engeland mogen merken geen modellen meer boeken die jonger zijn dan zestien jaar tijdens fashion week. Daar heeft de British Fashion Council (BFC) voor gezorgd. Tijdens de London Fashion Week worden er regelmatig controles uitgevoerd om na te gaan of er geen meisjes meelopen die te jong zijn. De Council of Fashion Designers of America (CFDA) heeft recent ook een nieuwe wet het leven in geroepen die minderjarige modellen beschermt. En ook Italië springt mee op de kar. Carlo Capasa, het hoofd van de Italiaanse Fashion Chamber liet weten dat ze geen modellen die jonger zijn dan zestien meer zullen toestaan tijdens de modeweken. (LP)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content