Is de stunt ‘win een borstvergroting’ van TV Familie wansmakelijk?

Het weekblad TV Familie pakt deze week uit met een wel erg vreemde actie. Lezers van het weekblad kunnen een resem schoonheidsingrepen winnen, waaronder een borstcorrectie. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx wil, maar kan de actie niet stopzetten.

Het weekblad TV Familie pakt deze week uit met een wel erg vreemde actie. Lezers van het weekblad kunnen een resem schoonheidsingrepen winnen, waaronder een borstcorrectie. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx wil, maar kan de actie niet stopzetten.

“Maak jouw beautydroom waar en straal als een echte ster.” Met die slogan kondigt TV Familie in de uitgave van woensdag haar nieuwste, erg vreemde, promo-actie aan. Valt te winnen voor de lezers van het blad: een gratis borstcorrectie, ooglidcorrectie, botox, facelift, tandbleaching en tal van beautyproducten. De hoofdprijs die wordt weggeven zou 4.000 euro kosten.

Reclame is op dit moment toegelaten

Maar de actie is van die grootte dat iedereen die het blad volgende week koopt zeker een schoonheidsprijs krijgt. Wie kans wil maken op de duurdere, plastische ingrepen, zoals de borst- en ooglidcorrectie of de facelift en tandbleaching, moet zich wel speciaal aanmelden. Dat TV Familie een plastische ingreep promoot, is nog maar sinds kort opnieuw toegestaan.

De wet die reclame voor plastische chirurgie verbiedt, werd pas in mei vorig jaar door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Die wet die sinds 2011 gold, moedigde volgens het Hof een vorm van ongeoorloofde discriminatie aan. De FOD Volksgezondheid en het kabinet van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx kijken met tandengeknars naar de stunt van TV Familie. “Helaas is het op dit moment toegelaten om reclame te maken voor plastische ingrepen”, zegt FOD-woordvoerder Jan Eyckmans in De Morgen

‘Het zijn geen concerttickets’

“Jammer genoeg ontbreekt de wettelijke basis om dit een halt toe te roepen.” Het kabinet van Onkelinx maakt zich sterk dat de wet wordt rechtgezet. “Een timing kunnen we niet meegeven. Maar het nieuwe wetsontwerp ligt klaar. De praktijk zal opnieuw verboden worden”, zegt woordvoerder Katleen Sottiaux.

De Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) reageert verontwaardigd op de reclamecampagne: “Je kan zo’n ernstige chirurgische ingrepen toch niet zomaar weggeven, alsof het om een cd of concertticket gaat”, luidt het in Gazet van Antwerpen. Benieuwd of er gevolg zal gegeven worden aan deze verontwaardigde reacties. (BELGA/AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content