Iraanse vrouwen blijven steeds vaker single

Iraanse kunststudenten © Getty Images

Meer dan drie miljoen opgeleide Iraanse vrouwen ouder dan 30 zijn vandaag niet getrouwd, aldus het Iraanse nieuwsagentschap Mizan. Bovendien wordt verwacht dat hun aantal alleen nog maar zal stijgen, want de opgeleide vrouwen willen meer dan enkel een bewaker. “De mannen zijn niet goed genoeg.”

Iran heeft een bedenkelijke reputatie op vlak van vrouwenrechten. Het grootste doel van een vrouw is volgens heel wat machthebbers nog steeds om te trouwen en kinderen groot te brengen, en heel wat dingen die vrouwen al dan niet mogen doen hangen dan ook samen met toestemming van de man. Des te opmerkelijk dus dat steeds meer Iraanse vrouwen ervoor kiezen tegen die verwachtingen in te gaan.

Hoge verwachtingen

Opvallend is dat de grote meerderheid van de alleen levende vrouwen een hoger diploma heeft gehaald. Meer dan 60 % van de universiteitsstudenten in Iran zijn vrouwen, volgens de officiĆ«le statistieken. Na hun studies hebben heel wat van de hoogopgeleide vrouwen moeite om een man te vinden die kan leven met een liberale wederhelft. “Door hun studies krijgen vrouwen hogere verwachtingen,” zo verklaart Fahimeh Azadi aan Gulf News.

Hogere verwachtingen waaraan de Iraanse mannen niet kunnen beantwoorden, zo blijkt. “Het is echt moeilijk om vandaag een open-minded Iraanse man te vinden. Ze lopen achter op ons,” aldus Azadi.

In 2015 daalde het aantal huwelijken in Iran met 3,4%, terwijl het aantal scheidingen steeg met 4,2%. Steeds minder vrouwen willen dan wel trouwen, steeds meer koppels kiezen voor een ‘wit huwelijk’, waarbij de twee partners ongehuwd samenwonen. (EK)

Bron: Gulf News

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content