Iraanse modellen op de vlucht voor klopjacht na foto’s zonder hoofddoek

© Instagram Elnaz Golrokh

Wanneer je als vrouw in Iran geen hoofddoek draagt in het openbaar, dan pleeg je een misdaad. Als dit wordt vastgelegd op Instagram – al is het je job als model – dan ben je zeker de pineut. Een hele groep modellen, fotografen en hun agentschappen worden nu geviseerd in Iran.

Momenteel vinden er in Teheran hoorzittingen plaats naar aanleiding van de ‘Spider 2′-operatie, die al twee jaar aan de gang is. Tijdens deze operatie wilde het regime ongehoorzame Iraanse modellen, agentschappen en andere spelers in de mode-industrie te pakken krijgen. De modellen in kwestie deelden via sociale media foto’s van zichzelf zonder hoofddoek, wat dus indruist tegen de wetten van het land.

Volgens The Telegraph werd Elham Erab, een bekend model in Iran, verplicht om tijdens de hoorzitting voor het grote publiek haar ongelijk toe te geven. Ze wordt ervan verdacht ‘Westerse promiscuïteit te promoten’. Tijdens haar verplichte spijtbetuiging had ze het over ‘een fout die ze maakte’ en dat ‘je je eer verliest wanneer je geen hoofddoek draagt’.

Hoewel de regerende president Hassan Rouhani omschreven wordt als gematigder dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad, hamert het nieuwe regime op het Islamitische waarden. Voorheen werden bijvoorbeeld vrouwen geviseerd die zonder hoofddoek met de auto reden, zij riskeerden hun rijbewijs te verliezen. Nu heeft met het geweer van schouder veranderd en kiest men resoluut voor het aanpakken van het imago op sociale media.

Promoten van prostitutie

Heel wat modellen en agentschappen promoten zichzelf via Instagram, iets wat volgens de machtshebbers niet door de beugel kan. Als onderdeel van Operation Spider 2 werden modellen, en andere spelers in de modewereld, gearresteerd in januari. Sommigen onder hen zijn ondertussen zelfs het land uit gevlucht. Onder meer Elnaz Golrokh en haar partner Hamid Fadaei, beiden model, verblijven nu in Dubai.

Iraanse modellen op de vlucht voor klopjacht na foto's zonder hoofddoek
© Instagram

Volgens Dazed werden 170 mensen op de vingers getikt tijdens het onderzoek, waaronder 59 fotografen, 58 modellen en 51 designers. 29 onder hen zullen waarschijnlijk terechtstaan naar aanleiding van de ‘Spider 2’-operatie. Met aanklachten voor ‘het promoten van prostitutie, corruptie en een immorele niet-islamcultuur’ hangt de gearresteerden heel wat boven het hoofd. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content