Iraanse mannen dragen hijab uit solidariteit met hun vrouwen

In Iran zijn vrouwen wettelijk verplicht een hijab te dragen. Na verschillende eerdere toonaangevende protestacties, vervoegen nu ook mannen de strijd tegen de verplichting. “We moeten dit wel doen om een cultuur van respect voor het recht op keuze te propageren.”

Een hijab dragen is sinds de Islamitische Revolutie in 1979 verplicht voor Iraanse vrouwen. Geheime politie controleert bovendien of die wel op de juiste manier gedragen wordt. Is dat niet het geval, of verschijnt een vrouw in het publiek zonder hoofdbedekking, dan riskeert ze geldboetes en zelfs een gevangenisstraf. Bovendien verspreiden billboards er de boodschap dat vrouwen die geen hijab dragen eerloos, verspild en een prooi voor mannen zijn.

Er is echter heel wat veranderd sinds 1979 en de Iraanse vrouwen laten zich hoe langer hoe meer gelden. Eerder al kwam het nieuws dat ze hun haar afknippen en zich verkleden als man om meer vrijheid te krijgen of dat ze de sociale media bestoken met foto’s zonder hoofddoek, nu werpen ook mannen zich in de strijd.

“Hijab vertegenwoordigt eer van mannelijke familieleden”

Verschillende Iraanse mannen zijn begonnen met het dragen van een hijab om zo hun vriendinnen, vrouwen of familieleden te steunen. Op de Facebook-pagina van actiegroep My Stealthy Freedom verschijnen steeds meer en meer foto’s van mannen die de hijab van hun vrouwen, zussen, moeders, dochters of nichten overnemen.

Masih Alinejad, de initiatiefneemster van de actie, vertelt waarom ze dat doen: “In onze samenleving wordt het bestaan van een vrouw gerechtvaardigd door de integriteit van een man, en in veel gevallen is die man misleid door religieuze autoriteiten of overheidsinstanties, zodat hij denkt dat hij een vrouw kan bezitten. Daarom vond ik het een goed idee mannen uit te nodigen mee de rechten van Iraanse vrouwen te ondersteunen.” (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content