Internationaal Festival voor mode en fotografie van start in Hyères

Belgische modeontwerper Lucas Sponchiado dingt mee naar hoofdprijs.

In de Franse badplaats Hyères vindt de 27e editie van het Internationale Festival voor mode en fotografie plaats. De vroeg modernistische Villa Noailles is de exclusieve locatie van het gebeuren. De Belgische modeontwerper Lucas Sponchiado maakt als een van de tien modelaureaten kans op de hoofdprijs. Het driedaagse prestigieuze festival in Zuid-Frankrijk selecteert jaarlijks de grootste beloften onder het jonge fotografische en ontwerperstalent. Het festival van Hyères lanceerde onder andere de carrière van intussen gevestigde modenamen zoals het Nederlandse ontwerpersduo Viktor&Rolf, de Franse ontwerper Gaspard Yurkievich en de Portugese designer Felipe Oliveira Baptista.

De Japanse modeontwerper Yohji Yamamoto is voorzitter van de jury en zal dus beslissen of de collectie van de Belgische laureaat Lucas Sponchiado al dan niet de hoofdprijs verdient. Eerder dit jaar, op 22 januari, werd hij uit 290 internationale inzendingen gekozen als een van de tien overblijvende finalisten. De 23-jarige modeontwerper is afkomstig uit Wezembeek en studeerde af aan de Brusselse modeschool La Cambre. Hij neemt het op tegen Jasmina Barshovi, Narelle Dore, Daniel Hurlin, Ragne Kikas, Elina Laitinen, Maxime Rappaz, Paula Selby Avellaneda, Steven Tai, en Kim Wilkins.

De Belgen doen het goed De Brusselse modeschool La Cambre levert al enkele jaren beloftevolle ontwerpers af. Vorig jaar verzilverde de Belgische Léa Le Peckre, eveneens een alumni van La Cambre, haar overwinning op het Franse mode- en fotografiefestival. Het jaar daarvoor won ze ook al de Weekend Fashion Award. Dat in tegenstelling tot Sponchiado, die in 2011 geselecteerd werd, maar de Weekend Fashion Award niet mee naar huis kon brengen. In 2010 was de Belgische Alexandra Verschueren de gelukkige winnares op het internationale modefestival. Zij studeerde aan de Antwerpse modeacademie.

Chloé voegt een prijs aan het lijstje toe

Modeontwerpers die naast de Grand Prix Du Jury of de Première Vision grijpen, kunnen sinds dit jaar ook strijden voor de prijs van het Franse modehuis Chloé. Ontwerpers die meedingen naar de prijs dienen een silhouette in te leveren dat in de lijn ligt van de eerdere collecties van het Franse modehuis. Het beste ontwerp levert een cheque van 15.000 euro op en de winnaar zal zijn look ook effectief gerealiseerd zien in de collectie van Chloé.

Jong fotografisch geweld

We zouden trouwens bijna vergeten dat er ook jonge fotografen deelnemen aan het Internationale Festival van Hyères. Onder de tien laureaten is geen Belg te bespeuren, maar dat neemt de noodzaak van een vermelding niet weg. De jonge fotografische kunstenaars die kans maken op een prijs zijn Olga Cafiero, Jessica Eaton, Richard Kolker, Namsa Leuba, Hanna Putz, Florian Van Roekel, Akira Somekawa, Brea Souders, Yasuyuki Takagi en Manuel Vazquez. (JK)

Wie zich momenteel niet in de Franse badplaats Hyères bevindt, kan de ontwerpen en foto’s van de deelnemers bekijken op de website van het Internationale Festival voor mode en fotografie. Het festival duurt nog tot en met 30 april. De tentoonstellingen die in het kader van het internationale festival te bezichtigen zijn in Villa Noailles lopen nog tot en met 27 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content