Interactie troef in Gentse MIAT

© MIAT

Het Gentse museum focust op onze omgang met textiel in ons dagelijks leven.

Naar aanleiding van de negende editie van de Gentse Museumnacht trok Knack Weekend naar de Arteveldestad. Samen met zo’n 25.600 andere cultuurliefhebbers bewandelden we de paden van enkele Gentse musea. De eerste stop: het Museum Industriële Archeologie en Textiel, kortweg het MIAT.

In het MIAT loopt momenteel de tentoonstelling ‘Futiel Textiel?’, waar de nadruk wordt gelegd op textiel in ons dagelijkse leven. Want ’s morgens doe je de gordijnen open, je snuit je neus in een zakdoek, je trekt je jeansbroek aan, knoopt je das, morst koffie op het tafellaken: heel de dag kom je in contact met textiel, maar doordat dat zo vanzelfsprekend geworden is, wordt er niet dieper over nagedacht. Het verhaal achter de objecten komt tijdens de tentoonstelling op de eerste plaats.

Die tentoonstelling vindt in een niet zo alledaags museum plaats. ‘Futiel Textiel?’ is ondergebracht in een grote ruimte, waar je als bezoeker zelf je route langs thema’s zoals oorlog, vrouwen, etiquette, liefde en erotiek kan uitstippelen. Op basis van een multimedia-applicatie kun je de zestien platformen volgens jouw eigen interesses ontdekken. Via een scherm en een headset hoor je wat twee jongeren het meest interessant vonden aan een object.

En daar blijft het niet bij wat de interactie met de bezoekers betreft. In een paskamer kun je op basis van instructies leren hoe je een das correct moet knopen. Mocht het toch nog niet lukken, kan je de video waarin een echt model het voordoet bekijken.

Gesluierd

Speciaal voor de Museumnacht konden de bezoekers het museum gesluierd ontdekken. Bij de ingang zat een jongedame, die in Gent al enkele jaren een kapperszaak uitbaat. Als moslima vond ze het zelf erg jammer dat gesluierde vrouwen weinig fantasie kunnen gebruiken.

Daarom besloot ze om haar specialiteit, het opsteken van haar, toe te passen op de sluier. Met gebruik van meerdere, liefst verschillende gekleurde sluiers creëert ze een waar kunstwerk, dat versierd is met pareltjes, blinkende steentjes en ander moois.

Het gelijknamige boek, ‘Futiel textiel?’, uitgegeven bij Uitgeverij Houtekiet, is te koop in de museumshop en de boekhandel. Het boek is rijkelijk geïllustreerd en bevat bijdragen van onder andere Eva Brems, Bruno Pieters en Elio Di Rupo. Drie maal raden voor welk kledingstuk ze hem geSTRIKt hebben. (FDC/EH)

‘Futiel Textiel?’, nog tot 25 maart 2012 in het Gentse MIAT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content