Indiase politie slaat handen in elkaar met vrouwen om golf van verkrachtingen te bestrijden

Protest tegen seksueel geweld in Indië © REUTERS

Volgens tellingen worden er iedere dag 93 vrouwen verkracht in India. Cijfers die choqueren, maar niet verbazen. Het land staat immers bekend als onveilig voor vrouwen en nu een 15-jarige meisje vecht voor haar leven na een brutale verkrachting, laait het debat weer hoog op.

De politie van Karnataka, in Zuid-India, zat op Internationale Vrouwendag samen met lokale vrouwenbewegingen om de verkrachtingsproblematiek te bespreken. Onder meer vakbondleidsters voor textielarbeiders, activisten tegen huiselijk geweld en studentes schoven mee aan tafel. Het debat werd georganiseerd door de politie van Karnataka en Amnesty International.

Verkracht en verbrand

Het gesprek kreeg extra draagkracht door de recente verkrachting van een Indiaas tienermeisje. Het vijftienjarige slachtoffer werd verkracht, geslagen en in brand gestoken door een man die haar al enkele maanden stalkte. Ze vecht momenteel voor haar leven in het ziekenhuis. Een woordvoerder bij de politie van Delhi, Constable Yadram Singh, verklaar dat ze de verdachte hebben aangehouden: ‘Een 20-jarige man met brandwonden aan zijn handen werd opgepakt en is aangehouden op verdenking van verkrachting, poging tot moord, aanranding van een minderjarige en toebrengen van zware slagen en verwondingen.’

Veilige plaats voor communicatie

Gopika Bashi van Amnesty International Indië legt uit dat het deze eerste dialoog kadert in een reeks gesprekken tussen vrouwen en politie. ‘We willen een veilige plaats creëren waar vrouwen kunnen spreken over hun problemen rond het rapporteren van verkrachtingen. Het moet helpen om een sterkere relatie te bouwen tussen de politie en de vrouwen, zodat onze steden veiliger en humaner worden.’

Tijdens het gesprek werd gehamerd op de nood aan betere communicatie en het bestrijden van de verborgen spanningen en problemen. Vrouwen durven immers al te vaak niet naar de politie stappen om een verkrachting aan te geven. Deze gesprekken moeten vrouwen overtuigen om zelfzeker genoeg te zijn om naar de politie te stappen.

Golf van verkrachtingen

India staat wereldwijd bekend omwille van de gruwelijke verkrachtingen. Toen in 2012 een studente verkracht werd door een groep mannen in een bus en overleed aan haar verwondingen, was dat terecht wereldnieuws. Het bleef jammer genoeg niet bij dit verhaal. Als je weet dat er iedere dag 93 vrouwen verkracht worden in het land, is dat reden genoeg om je zorgen te maken over de veiligheid van vrouwen in India. Bovendien durven heel wat vrouwen niet praten over de verkrachting uit angst om onteerd of verstoten te worden.

Hopelijk zorgen deze nieuwe dialogen dus voor een goed vangnet voor de slachtoffers, zodat ze samen kunnen strijden tegen verkrachtingen en de negatieve gevolgen voor de vrouwen in hun gemeenschap. (LP)

Lees ook: ‘Hoe India een land van groepsverkrachtingen werd’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content