Indiase jongens krijgen sneller hartoperatie dan meisjes

© iStock

Ouders in het noorden van India lijken een gezond hart belangrijker te vinden bij jongens dan bij meisjes. Statistieken van de regionale hartkliniek tonen een duidelijk verschil, ook al is de operatie gratis.

Voor een artikel in het vaktijdschrift Heart Asia onderzochten wetenschappers de patiëntenpopulatie in een gespecialiseerde hartkliniek in het noorden van India. Tussen 2009 en 2014 werden in totaal 537 kinderen doorverwezen naar het centrum, voor een aangeboren hartaandoening of reumatische hartziekte. Van die patiënten werden er 519 geopereerd.

Gender

Onder die 519 patiënten bleken maar 195 meisjes (37,6 procent) te zijn, tegenover 324 jongens (62,4 procent). Dat is opvallend, want de aandoeningen komen nagenoeg evenveel voor bij jongens als meisjes, zeggen de onderzoekers. “Gezien de bijna gelijke verdeling is het alarmerend dat er relatief minder meisjes naar het tertiair centrum worden gebracht, en dat bij nog minder meisjes effectief een correctieve operatie wordt uitgevoerd”, schrijven ze.

De ongelijke verdeling in de patiëntenpopulatie bleek consistent, ongeacht het onderzochte jaar of de leeftijd van de patiënten. Er werd ook geen significant verschil gevonden tussen de stad of het platteland.

Omdat het een observerende studie is, trekken de onderzoekers geen harde conclusies over de oorzaken. Toch roepen ze de overheid op om iets aan het probleem te doen. “De diepgewortelde sociale problemen (niet enkel economische oorzaken) moeten aangepakt worden door medisch personeel en beleidsmakers om gelijkwaardige gezondheidszorg te garanderen voor beide seksen”, besluiten ze. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content