In deze landen zijn mensen het (on)gelukkigst met hun lichaam

© iStock

Het Britse onderzoeksbureau YouGov maakte met behulp van een enquête een lijst op van de landen waar mensen het meest en minst tevreden zijn met hun eigen gewicht en lichaam.

Voor het onderzoek werden gegevens uit 25 landen bestudeerd. Uit die landen bleek Indonesië het land waarvan de bewoners het gelukkigst zijn met hun lichaam (maar liefst 78 % verklaart zich gelukkig te voelen met hun vormen en gewicht). Aan de andere kant van de balans zit Hong Kong, waar één op twee mensen ontevreden zijn met hun eigen lichaam. Tussenin zitten onder andere Saoedi-Arabië (72 % is gelukkig), Qatar (70 %), het Verenigd Koninkrijk (61 %) en Duitsland (60%). België is helaas niet in de lijst opgenomen.

Gender- en leeftijdsgebonden

Lichaamsbeeld blijkt deels gendergebonden, want vrouwen zijn in het algemeen minder gelukkig met hun uiterlijk dan mannen. 44 % geeft namelijk toe niet tevreden te zijn, waar dat bij mannen 31 % is. Ook opmerkelijk is de kloof tussen generaties: 60-plussers voelen zich meestal kiplekker in hun vel (68 %), terwijl dat bij de groep 25- tot 39-jarigen maar 52% is.

Sterrencultus

Volgens de geïnterviewden speelt de sterrencultus een belangrijke rol in hun body image. In het VK bijvoorbeeld stelt maar liefst drie kwart dat de verering van celebrities negatief is voor het lichaamsbeeld van vrouwen en jongeren. Midden-Oosterse en Aziatische landen bestempelen het voorbeeld van hun sterren wel als iets positiefs dat goede effecten kan hebben op het lichaamsbeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content