In beeld: ‘Voetballers zijn de moderne gladiatoren’ (Stephan Vanfleteren)

RSC Anderlecht (Uitgeverij Kannibaal, 39,50 euro) werd geschreven door supporter Stijn Vanderhaeghe en duikt met de nodige archiefbeelden in het roemrijke verleden van de huidige landskampioen. Naast de gewone uitgave, met bijdragen van Michel Platini en Jan Mulder, verscheen er een luxe-editie, die ook een fotoboek van Stephan Vanfleteren bevat.

De fotograaf portretteert daarin oude en jonge voetbalgoden van de club: van voormalig trainer Paul Van Himst en ex-middenvelder Enzo Scifo tot huidige spelers als Guillaume Gillet, Lucas Biglia en Dieumerci Mbokani. Ook Vincent Kompany en Romelu Lukaku konden niet ontbreken.

Zelfvertrouwen

“Eigenlijk ben ik meer een wielerman”, bekent Vanfleteren. “Zoals elke Vlaamse jongen voetbalde ik als kind en keek ik naar Sportweekend, maar met het ouder worden verslapte mijn belangstelling. Zeker voor de Belgische competitie. Ik heb dus geen blinde bewondering voor voetballers.”

Toch aanvaardde Vanfleteren graag de opdracht. “Topatleten zijn altijd bijzonder om te fotograferen, welke sport ze ook beoefenen. Mensen die heel lichamelijk bezig zijn, daar trots op zijn en een kathedraal van een lichaam willen tonen: dat is voor een fotograaf een enorm dankbaar onderwerp. Bovendien voelen sportmensen zich vaak ook goed in hun vel voor de camera. Ze werken aan hun lichaam en stralen dan ook veel zelfvertrouwen uit. Waarom denk je dat spelers na een doelpunt zo graag hun truitje uittrekken? Net zoals een muzikant trots is op zijn instrument, koesteren die mannen ook hun lichaam. Dat is de machine waarmee ze werken en hun roem en succes vergaren.”

Gladiatoren

Zodoende stonden na het Franse nationale rugbyteam ook (oud-)spelers van Anderlecht voor de camera – de een met al wat meer kleren aan dan de andere. De vrouwelijke fans van de club opwinden, was niet de bedoeling, zegt Vanfleteren. “Al zijn deze portretten wel een eerbetoon aan de lichamelijkheid en het fysieke element van voetbal. Toen ik Vincent Kompany fotografeerde, was ik trouwens niet alleen onder de indruk van diens charisma, intelligentie en zachtaardigheid. Zo’n grote, gespierde jongeren met een mooie getaande huid – dan kun je als man alleen maar toegeven dat sommigen het allemaal hebben.”

Ook zijn bezoek achter de schermen van Anderlecht maakte indruk op Vanfleteren. “Als je met die mannen in de donkere spelerstunnel van de kleedkamer naar het stadion loopt, en dan plotseling op het helverlichte veld terecht komt, voor de ogen van duizenden juichende supporters, dan lijkt het alsof je op de set van Gladiator staat. In mijn ogen zijn voetballers ook de gladiatoren van vandaag.”

Wim Denolf De luxe-editie van RSC Anderlecht kost 350 euro en bevat in een linnen luxebox onder meer de twee boeken, een signeerde replica van het oude voetbalshirt van Paul Van Himst en een ticket voor een ontmoeting met de huidige spelersploeg. Info en bestellingen op uitgeverijkannibaal.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content