In beeld: de echte voetbalhelden

© Jessica Hilltout

Ver weg van de fonkelnieuwe stadions en luxueuze spelershotels van de Wereldbeker toont de Brits-Belgische fotografe Jessica Hilltout hoe de voetbalsport leeft in Afrika.

Ver weg van de fonkelnieuwe stadions en luxueuze spelershotels van de Wereldbeker toont de Brits-Belgische fotografe Jessica Hilltout hoe de voetbalsport leeft in Afrika.

Voetbal vergt geen dure uitrusting, merkte Jessica Hilltout in Afrika. De Brits-Belgische fotografe reist sinds 2009 het continent rond om er de alomtegenwoordige liefde voor de sport te documenteren. Voor haar serie Amen, momenteel te zien in de 44 Gallery in Brugge, legde ze al meer dan 20000 km af.

Religie

Hilltout studeerde aan het Art College in het Britse Blackpool en woont in Etterbeek, maar raakte jaren geleden al in de ban van Afrika. Voor Amen bezocht ze in totaal tien landen, waaronder Togo, Burkina Faso, Ivoorkust en Ghana. De titel van de serie is geen toeval, zegt de fotografe: “Voetbal is geen religie in Afrika, maar het lijkt er toch sterk op. Het is niet alleen een sport, maar ook een kostbare bron van plezier en een bindmiddel tussen mensen, stammen en dorpen.”

Amen is dan ook niet bedoeld als aanklacht. “Het is makkelijk om zo’n lappenbal of een ge├»mproviseerde goal op een eenvoudig stuk grond te zien en verdrietig te worden”, zegt Hilltout. “Anderzijds is voetbal ook de meest democratische sport die er is en voor iedereen toegankelijk. De mensen die ik tegenkwam, hebben er in ieder geval maar heel weinig voor nodig. Anderen zullen bij het bekijken van de foto’s misschien enkel armoede en achterstelling zien, maar ik wilde vooral de liefde voor de sport, het enthousiasme van de mensen en hun vindingrijkheid tonen. Hopelijk bezorgen mijn foto’s toch een opgewekt gevoel.”

Nieuwe ballen Een deel van de opbrengst van Hilltouts gelijknamige boek gaat naar de aankoop van nieuwe ballen en andere uitrusting voor de Afrikaanse clubs die ze bezocht. Ook de sponsors van de Wereldbeker werden gecontacteerd, maar daar ving de fotografe bot. “Ik kreeg wel een reactie van de FIFA. Twee weken voor het tornooi begon, hebben ze ons gecontacteerd en 2.500 exemplaren van het boek besteld om aan afgevaardigden te geven. Misschien wilde de organisatie een beetje gewetensrust wilden afkopen, een aflaat.”

Wim Denolf Expo van 7 tot 29 juni in de 44 Gallery in Brugge. Info: 0489 55 26 63, www.44gallery.com, www.jessicahilltout.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content