In beeld: coronapoëzie van de afgelopen maanden

© Sebastian Steveniers

Fotojournalist Sebastian Steveniers won recent de Red Bull Elektropedia Award voor Beste Artwork, voor Brutaal van Zwangere Guy. In april komt zijn eerste boek uit, Bosfights. Wij selecteerden enkele beelden uit zijn oeuvre van de afgelopen maanden.

‘Verlaten straten, leeggekochte supermarkten, ik was de hele tijd op pad voor De Standaard en zag alle stadia van de coronacrisis passeren. Als fotojournalist ben je een veldwerker, je moet mensen informeren. Het nieuws was ziekte, dood en strenge maatregelen, dus zocht ik naar humor, lichtheid, poëzie en een filosofische blik. De pinguïns in de Zoo die verlangend kijken naar de plek waar normaal de bezoekers staan, omdat ze hun publiek missen, bijvoorbeeld. Die rij mondmaskers van de scoutsleiding, aan een waslijn drogend terwijl ze aan het eten zijn, of mensen die meters ver van elkaar van de zonsondergang boven de Schelde genieten.

Ik zoek beelden die mij treffen, maar besef ook dat mijn foto’s ons gaan herinneren aan dingen die we binnenkort al vergeten zullen zijn. De absurditeit van afgesloten speelpleinen en containers op sluipwegen naar Nederland, bijvoorbeeld. De rabbijn was de allereerste man die ik tegenkwam met een mondmasker aan, vandaag dragen we er allemaal eentje.

Niet alle beelden die ik gemaakt heb, waren voor de krant. Ik probeer de wereld te onderzoeken en begrijpen door er beelden van te maken en mijn werk maakte het makkelijker om met deze crisis om te gaan. Wat ik me herinner is dat er naast ellende, angst en verdriet ook solidariteit en warmte was. De beertjes voor de ramen, de witte doeken voor de zorg, deze crisis bracht mensen ook samen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content