Ikea bouwt betere schuilplaatsen voor Syrische vluchtelingen

© Better Shelter

De Zweedse meubelgigant creëerde ‘Better Shelter’-bouwpakketten die onderdak bieden aan mensen op de vlucht.

Ikea stelt zijn innovatieve en creatieve vaardigheden ten dienste van een betere huisvesting voor mensen op de vlucht. Met het Better Shelter-programma wil Ikea Foundations, een charitatieve instelling van de meubelgigant, de levensomstandigheden van vluchtelingen uit Syrië en andere landen in oorlog verbeteren. Ikea fabriceerde duizenden ingenieuze bouwpakketten die hen een veiliger en duurzamer onderkomen moeten bieden.

Tijdens de ontwerpfase werd rekening gehouden met transport, volume, gewicht, prijs, veiligheid en comfort. De schuilplaatsen hebben een stalen frame, zijn tot 17 m² groot, ook wind- en waterdicht, uitgerust met ramen, muskietennetten, ventilatoren, en een deur die op slot kan, om vrouwen en kinderen te beschermen tegen (seksueel) geweld in vluchtelingenkampen.

Via zonnepanelen kan electriciteit gegenereerd worden, nodig voor bijvoorbeeld verlichting of om mobiele telefoons op te laden. ‘Gebrek aan licht na zonsondergang kan een verwoestend effect hebben op het gevoel van veiligheid’, klinkt het.

De constructies zijn tot zes keer steviger dan de traditionele tenten en kunnen ook gemakkelijk met vier mensen opgebouwd of afgebroken worden indien de bewoners van locatie moeten wisselen.

De vluchtelingenorganisaties van de VN bestelde in april zo’n 10.000 bouwpakketten. De eerste constructies worden nu ook opgesteld voor Syrische vluchtelingen in Zweden, Duitsland en Zwitserland.

‘De situatie is heel complex en gaat veel verder dan hen betere schuilplaatsen aan te bieden’, zegt Ikea-designer Johan Karlsson. ‘De Better Shelters zijn slechts een kleine stap naar meer menselijkheid, maar ook een belangrijke stap die hen weer toelaat om een waardig leven te leiden.’ (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content