Jorik Leemans

‘Ik overwon mijn scepsis en gaf mijn blind date een kans’

Jorik Leemans Journalist

‘Ik ben blij dat mijn scepsis het destijds niet gewonnen heeft van de nieuwsgierigheid naar de potentiële liefde van mijn leven’, schrijft Knack Weekend-redacteur Jorik Leemans.

‘Ik heb een lief voor jou gevonden. Goed?’

Uitgerekend op Valentijnsdag verschijnt het beloftevolle bericht op het scherm van mijn smartphone. De klaagzang over mijn onbestaande liefdesleven enkele dagen eerder was duidelijk niet in dovemansoren gevallen bij een vriendin. Ik beantwoord haar bericht met vraagtekens en voel een nerveuze glimlach opkomen. De woorden match made in heaven vallen. Mede dankzij een zwoel popdeuntje op de achtergrond lijk ik heel even in een zeemzoete vrijdagavondfilm te figureren. Toch heerst er aanvankelijk vooral scepsis langs mijn kant. Want hoewel haar aanbod van de perfecte match ontzettend tot mijn verbeelding spreekt, is deze vriendin verre van de eerste matchmaker die zich aandient.

Ondanks eerdere erbarmelijke koppelvoorstellen, won de hoop het ditmaal van de wanhoop.

Er passeerden reeds een aantal zelfverklaarde cupido’s die zichzelf een schouderklopje gaven voor een ‘lumineuze set-up’, die ze baseerden op slechts één gedeelde eigenschap: hij is ook homo. Alsof twee mensen elkaar de liefde zouden verklaren louter door het feit dat ze allebei zuurstof nodig hebben om te overleven, of omdat ze beiden Crocs afzichtelijke schoenen vinden. Volgens die visie kun je de perfecte relatie beginnen met iedereen.

Ondanks eerdere erbarmelijke koppelvoorstellen, won de hoop het ditmaal van de wanhoop. Ik zou het, of liever hem, een kans geven. Want wie gelooft er nu niet op z’n minst een beetje in De Ware? Maar liefst 3700 Vlamingen hoopten hun wetenschappelijk perfecte match te vinden in het vierde seizoen van de VTM-hit Blind Getrouwd. Daarnaast vonden Otto-Jan Ham en zijn kompanen al voor het derde jaar op rij verscheidene senioren die niet vies waren van het idee om gekoppeld te worden in Hotel Römantiek. En dan zwijgen we nog over de vele liefdesconsultants en gespecialiseerde algoritmes die de voorbije decennia uit de grond rezen als paddenstoelen.

Matchmaking is booming business en dat is verre van verwonderlijk. Niet alleen hebben anderen soms een beter idee van wie goed bij jou zou passen – je leest het ook in het verhaal van Ilse en Serge – maar we hunkeren ook allemaal naar wat zekerheid en stabiliteit. Het toeval wil nu eenmaal dat we niet van toeval houden. Waarom zou je alleen op zoek gaan naar de liefde als een persoonlijke Ingeborg je belooft dat alles goed komt na een blind date?

Ik ben blij dat mijn scepsis het destijds niet gewonnen heeft van de nieuwsgierigheid naar de potentiële liefde van mijn leven. Drie jaar na het bewuste valentijnsbericht woon ik exact een jaar samen met mijn lief en vieren we in april ons jubileum. Er zijn geen vraagtekens meer. Van achter mijn laptop werp ik een blik op mijn match made in heaven die zich tussen de lakens door een boek van Ilja Leonard Pfeijffer heen werkt. Ik duw mijn koude tenen even plagerig tussen zijn benen, hopend dat deze zeemzoete vrijdagavondfilm er eentje zonder eindtitels is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content