Hunkeren naar je geliefde: wanneer voel je seksueel verlangen voor je partner?

Wanneer verlangen partners naar elkaar? © istock

Begeerte tussen partners die na verloop van tijd verwatert, is een van de meest voorkomende seksuele problemen binnen relaties. Daarom wijdt Sofia Prekatsounaki haar doctoraatsonderzoek aan seksueel verlangen tussen partners en roept ze op om deel te nemen aan een individueel interview.

‘Seksueel verlangen tussen partners is nog niet voldoende onderzocht’, stelt doctoraatsonderzoekster Sofia Prekatsounaki. Nochtans is de nood om dit aspect van seksueel functioneren te begrijpen groot. ‘De meest voorkomende reden waarom koppels naar een seksuoloog trekken, is de vermindering van seksueel verlangen’, licht de onderzoekster toe. Seksueel verlangen is veranderlijk, en neemt vaak af naarmate relaties langer duren. Toch wordt het geassocieerd met persoonlijk en relationeel geluk. Een uitgebreide studie naar het hoe, wanneer en waarom van seksueel verlangen komt dus als geroepen.

Hunkeren

Zin in seks kan verschillende aanleidingen hebben én zich op verschillende manieren manifesteren. ‘Seksueel verlangen werd traditioneel gezien als een persoonlijke, individuele aangelegenheid – wat nog steeds bekend staat als libido. Het zou spontaan zijn en zomaar uit de lucht vallen. Inmiddels weten we dat alle vormen van verlangen responsief zijn en sterk afhangen van situatie en context.’ Hoe partners met elkaar omgaan, blijkt daar een belangrijke onderdeel van te zijn. ‘De interactie tussen partners is juist waar seksueel verlangen uit voortkomt’, licht de onderzoekster toe.

Je hoeft (nog) niet seksueel opgewonden te zijn om te verlangen naar seks en vice versa.

Sofia Prekatsounaki

Verlangen naar seks, oftewel de wens ons seksueel te gedragen, is iets anders dan fysieke opwinding, legt Prekatsounaki uit. Daarom is het ook moeilijker te vatten, omdat er geen aanwijsbare fysiologische veranderingen aan te pas komen, zoals het geval is bij fysieke opwinding. ‘Je hoeft (nog) niet seksueel opgewonden te zijn om te verlangen naar seks en vice versa. Onze lijven maken natuurlijk deel uit van seks, maar lichamelijke opwinding is niet het hele verhaal als het om seks tussen twee mensen gaat. Verlangen is voor partners een even belangrijke component van hun seksuele ervaring, die daarom ook meer aandacht van onderzoekers verdient.’

Er komen dus geen elektrodenplakkers, tubes of schermen met hartslaggrafieken te pas aan dit onderzoek, wat je herkent uit studies naar fysieke opwinding. De onderzoekers zijn op zoek naar mensen die willen praten over ervaringen met verlangen in hetero- en homoseksuele relaties.

Gezocht: deelnemers

Op dit moment lopen twee onderzoeken. Enerzijds kan je een online vragenlijst invullen, volledig anoniem. Hieraan kan iedereen die dat wenst vrijwillig deelnemen. Voorts worden er individuele interviews georganiseerd: één-op- één persoonlijke gesprekken die als doel hebben om gedetailleerde informatie te verzamelen over welke koppelinteracties relevant zijn voor seksueel verlangen binnen een vaste relatie en hoe het verlangen voor elkaar door deze interacties wordt beïnvloed.

Wie kan er allemaal deelnemen aan een interview? ‘Vrouwen in de reproductieve leeftijd, mannen en vrouwen die een relatie hebben met een vrouw in de reproductieve leeftijd, en mannen die een relatie hebben met een man waarbij minimaal één van de partners niet ouder is dan 45 jaar. Voor alle deelnemers geldt dat zij een vaste, monogame relatie moeten hebben van minimaal 6 maanden met een partner van hetzelfde of het andere geslacht.’ De onderzoekers beloven honderd procent vertrouwelijkheid. Behalve de aanwezigen bij het onderzoek, kan niemand ooit te weten komen wie wat tijdens het onderzoek heeft gezegd.

Op een later tijdstip worden er ook koppels gevolgd via een app, waarop zij aspecten van hun relationele en seksuele interacties kunnen monitoren.

4801.0https://www.youtube.com/channel/UCb00-xo6BRuE56FbCIr0g9gYouTubevideo

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
https://www.youtube.com/https://i.ytimg.com/vi/Bwp0txjp6nQ/hqdefault.jpg480Seksueel Verlangen in Partnerrelaties360Sofia Prekatsounaki270

Op www.seksueelverlangen.be/interview is alle informatie over het onderzoeksproject en de interviews te vinden. In een eerder stadium werden er groespgesprekken georganiseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content