Honderdduizenden textielarbeiders staken in Cambodja

© Reuters

In hun strijd om hogere lonen zijn in Cambodja de meeste textielfabrieken gesloten. Twee derde van de circa 600.000 werknemers in de sector zijn niet aan het werk, aldus Kong Athit van de textielarbeidersvakbond.

In hun strijd om hogere lonen zijn in Cambodja de meeste textielfabrieken gesloten. Twee derde van de circa 600.000 werknemers in de sector zijn niet aan het werk, aldus Kong Athit van de textielarbeidersvakbond. Enkele fabrieken zijn door stakingen platgelegd, bij andere hebben de eigenaars de arbeiders uit protest buitengesloten. Volgens lokale media namen meer dan 30.000 arbeiders deel aan protestmarsen.

De regering heeft het minimumloon al opgetrokken van 80 naar 95 Amerikaanse dollar (70 euro) per maand, maar de vakbonden eisen minimaal 160 dollar. De textielsector is de grootste exportindustrie van Cambodja, met meer dan 5 miljard dollar inkomsten in 2013. De sector levert vooral aan de Verenigde Staten en Europa.

In september publiceerde Labour Behind the Label een rapport dat onthult dat een derde van de textielarbeiders in Cambodja ondervoed is. Een van de redenen hiervoor is het minimumloon dat ze ontvangen. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content