‘Homofobe uitspraken op YouTubevlog ‘Wat zou je doen als je kind homo was?’ zijn onaanvaardbaar’

© YouTube

Cavaria en sp.a-politici zijn verontwaardigd over homofobe uitspraken op de videoblog ‘Wat zou je doen als je kind homo was?’ van de Limburgse vlogger Ergin Arslanbas.

“Verontwaardiging”, dat was het gevoel dat opkwam bij de leden van Cavaria, de vereniging die opkomt voor holebi’s en transgenders, bij het bekijken van de videoblog met als titel “Wat zou je doen als je kind homo was? ” van de Limburgse vlogger Ergin Arslanbas op YouTube. Intussen is de reeks opmerkelijke straatinterviews in Hasselt al meer dan 80.000 keer bekeken. “Niet alleen uitspraken zoals “Ik zou hem met de riem slaan”, schokken Cavaria, maar ook het feit dat er niets tegenover gesteld wordt of dat de uitspraken niet gekaderd worden. De kranten Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg besteedden woensdag aandacht aan de choquerende vlog van de jongeman uit Heusden-Zolder. Ook twee Limburgse holebi-volksvertegenwoordigers van de socialistische partij sp.a, Els Robeyns en Rob Beenders reageren “met verbijstering” op de ophefmakende videoblog.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“De videoblogger zegt dat hij ongemakkelijke vragen stelt”, zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van Cavaria. “Maar volgens ons is er om te beginnen niets ‘ongemakkelijks’ aan het feit dat iemand holebi is.” Arslanbas krijgt van de Limburgse jongeren alvast een aantal agressieve antwoorden zoals “ik gooi die buiten” of ik los het op “met een flesje cola en vaseline”.

“De interviewer laat hier en daar wel blijken dat hij het niet eens is met wat gezegd wordt”, aldus Borghs, “maar dat is niet voldoende. Hij selecteert vooral negatieve antwoorden. Hij laat ook niemand aan het woord die deze antwoorden kadert.

Bespreekbaar maken van homoseksualiteit meer dan ooit nodig

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij dit soort negatieve uitspraken de homofobe toehoorders alleen maar gesterkt worden in hun vooroordelen.” Of het plaatsen van dit soort uitspraken op YouTube strafbaar is, weet de woordvoerder van Cavaria niet zo meteen. “Dat is een kwestie voor Unia (de nieuwe naam van het Interfederaal Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, nvdr) om uit te zoeken”, zegt Borghs. “Wellicht valt dit onder de noemer van vrijheid van meningsuiting, maar het toont in elk geval dat het werk van onze vereniging Cavaria, het bespreekbaar maken van homoseksualiteit, meer dan ooit nodig is, zeker in het middelbaar onderwijs.”

Sp.a-volksvertegenwoordigers Els Robeyns en Rob Beenders reageren “met ongeloof en verbijstering” op de homofobe uitspraken van Limburgse jongeren in de videoblog van Ergin Arslanbas. “Het is volkomen onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat een deel van onze jongeren er zulke onverdraagzame opvattingen over holebi’s op nahoudt”, vinden Beenders en Robeyns. “We willen graag in gesprek gaan met de jongeren die in het filmpje aan het woord komen.” De socialistische politici vinden het een belangrijke taak voor onder meer het onderwijs en het verenigingsleven om met jongeren hierover in dialoog te gaan over dergelijke kwesties. Robeyns en Beenders zullen ook Ergin Arslanbas zelf uitnodigen om het gesprek aan te gaan, stellen beide politici. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content