Hoe tienermeisjes zichzelf als toekomstige leiders onderuit halen (en 6 tips om dat tegen te gaan)

© iStock

Nieuw onderzoek wijst uit dat veel jongens en meisjes al op tienerleeftijd vooroordelen hebben over meisjes als leiders. Deze vooroordelen kunnen grote hindernissen zijn voor een generatie tienermeisjes die door een historisch hoog educatieniveau het gat tussen de seksen wel eens zou kunnen dichten.

De studie Leaning out: Teen girls and gender biases onderzocht bewuste en onbewuste vooroordelen van tieners en hun ouders over gender en leiderschap. De resultaten suggereren dat veel tienerjongens én -meisjes vinden dat vrouwelijke leiders in krachtige beroepen zoals politiek minder geschikt zijn dan mannen, dat veel meisjes andere meisjes in een leiderspositie bekritiseren en dat tieners voelen dat hun leeftijdsgenoten vooroordelen hebben over vrouwelijke leiders. Ook enkele moeders hadden (onbewuste) vooroordelen over tienermeisjes als leiders.

Verschillende oorzaken

De onderzoekers wisten te vertellen dat vooroordelen verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan was dat meisjes hun negatief zelfbeeld projecteren op andere meisjes. Wat bleek ook? Je bewust zijn van het feit dat je discrimineert op vlak van gender, vermindert vooroordelen. De onderzoekers zijn dan ook hoopvol, want ze geloven dat het fenomeen de wereld uit geholpen kan worden.

“We spelen allemaal een rol in het creëren van een cultuur waarin meisjes hun potentieel ten volle kunnen waarmaken.”

‘Iedereen is verantwoordelijk’

“Vooroordelen kunnen een onzichtbare, maar erg krachtige barrière opwerpen voor meisjes die het leiderschap in handen willen nemen. Gelukkig kunnen ouders en leerkrachten veel doen om te leren vooroordelen een plaats te geven.” Dat zegt Richard Weissbourd, mede-oprichter van het onderzoeksproject Making Caring Common (MCC) dat zich over dit onderzoek boog. “We spelen allemaal een rol in het creëren van een cultuur waarin meisjes hun potentieel ten volle kunnen waarmaken.”

Iedereen is dus medeverantwoordelijk voor het uit de wereld helpen van vooroordelen, ook jij. Hoe je dat precies kan aanpakken, leggen de onderzoekers ook graag uit:

  1. Neem je eigen vooroordelen onder de loep. Niemand is immuun voor vooroordelen, ook jij niet. Maar je kan ze wel leren controleren en er bewust van worden. Je bent als volwassene (en opvoeder) namelijk een krachtige invloedsbron voor kinderen.
  2. Vermijd en verminder vooroordelen in je eigen huis. Kinderen kijken erg op naar hun ouders en nemen vaak een voorbeeld aan hoe het er thuis aan toegaat. Stimuleer thuis dus gendergelijkheid en vraag de mening van je kinderen over bepaalde familiegewoonten waarin misschien een bepaald rollenpatroon is vastgeroest.
  3. Leer tieners discriminatie te herkennen en het te counteren. Ouders zouden zowel hun zonen als dochters moeten leren de strijd tegen stereotypering aan te gaan.
  4. Laat jongens niet zomaar doen wat ze willen omdat ‘dat nu eenmaal jongens zijn’. Ze kunnen namelijk sterke bondgenoten zijn voor meisjes, maar ook gevreesde vijanden. Sta het je zoon dus niet toe gendergebaseerde beledigingen te gebruiken.
  5. Daag tieners uit. Volgens de studie geloven tieners echt dat mannen bijvoorbeeld adequatere politieke leiders zijn dan vrouwen en dat vrouwen beter zijn in het runnen van een kinderdagverblijf. Het is belangrijk dat ouders deze overtuigingen van hun tieners constructief op de rooster leggen.
  6. Gebruik de resultaten van deze studie om een tafelgesprek op gang te brengen. Vraag tieners aan de hand van dit onderzoek hoe zij over bepaalde zaken denken, wat hun leeftijdgenoten vinden en hoe ze bijvoorbeeld op school of thuis een grotere gelijkheid zouden kunnen creëren.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content