Hoe overleef je in de ruimte zonder make-up en andere non-vragen aan vrouwelijke astronauten

© IMBP

Zet zes vrouwelijke astronauten op een persconferentie en je krijgt weinig schitterende vragen zoals: ‘Ga je mannen missen?’ Er bestaan geen domme vragen maar het antwoord is hier waarschijnlijk iets met naar de maan lopen.

Andy, did you hear about this one? In Rusland worden zes vrouwen gedurende acht dagen opgesloten in een simulatieruimtecapsule om te testen hoe ze tijdens de missie zelf zullen reageren. Voor de start van die oefening was er voor de pers gelegenheid om vragen te stellen aan het team.

Dus daar zit je dan op een persconferentie met zes indrukwekkende vrouwen – stuk voor stuk wetenschappers van het hoogste niveau – die, als alles goed gaat, tegen 2029 naar de maan reizen. En welke vragen krijgen ze toegeworpen? Hoe ze de periode zullen doorstaan zonder mannen en make-up. Of ze het moeilijk vinden om zonder shampoo te leven en dus hun lokken niet kunnen wassen. En of er geen kans is op catfights want je kent dat hé, met die vrouwtjes.

via GIPHY

Cosmetica vs. kosmos

Vrouwen en ruimtevaart. Je zou denken dat de Russen het gewoon zijn. Rusland was tenslotte wereldwijd het eerste land dat een vrouw de atmosfeer in schoot. In 1963 vloog Valentina Teresjkova aan boord van de Vostok 6 en dat bombardeerde haar tot de eerste vrouw ooit in de ruimte. Maar dus toch: make-up, shampoo, mannen, ruzietjes. Cosmetica weegt zwaarder door dan de kosmos en serieuze vragen zijn één grote stap te ver.

Gelukkig wist het team de inquisitie degelijk te pareren. ‘We zijn heel knap zonder schmink’, antwoordde Darya Komissarova ad rem. Anna Kussmaul deed daar een schepje bovenop en laat de bezorgde persmuskieten weten dat ze geen tijd zullen hebben om aan mannen te denken tijdens al dat experimenteren: ‘We zijn hier om onze job te doen.’ Sergei Ponomarev, die de isolatie-oefening van de missie overziet, was zeer duidelijk: ‘We zijn van mening dat vrouwen het niet slechter zullen doen dan mannen.’

Meer nog, Ponomarev denkt dat de vrouwen misschien beter zullen zijn. Stel je voor. ‘Op het einde van de dag hebben we allemaal een opleiding, persoonlijkheid en opvoeding waar we op terug kunnen vallen’, drukte teamkapitein Yelena Luchnitskaya de media op het hart. Wat een opluchting. (AW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content