Hoe hygiënisch is je handtas echt?

© Thinkstock

Een Britse studie wijst uit dat je handtas eigenlijk veel vuiler is dan de doorspoelknop van een toilet.

De meeste vrouwen nemen hun handtas overal mee naartoe en zetten hem eender waar neer. Daardoor is je tas eigenlijk een broeihaard van bacteriën. Dat schrijft Refinery 29.
Openbare toiletten, in de metro, op de vloer van je werk… je handtas komt echt overal terecht. Een Britse studie van Initial wijst uit dat je handtas eigenlijk veel vuiler is dan de doorspoelknop van een toilet. Eén op de vijf handtassen bevat zoveel microben dat er een groot risico is op kruisbesmetting. Doordat je met je handen overal aankomt en daarna het handvat van je tas aanraakt blijven de bacteriën zitten op je handtas. Diezelfde bacteriën geef je even later weer door aan iets of iemand anders.

Smerige inhoud

Bovendien is het dure leder van de meeste handtassen de perfecte basis voor bacteriën die daarna groter worden en zich verder verspreiden. Hoewel het leer van je handtas gemakkelijk kan worden schoongeveegd doen maar heel weinig vrouwen dit. Ook de spullen in je handtas zitten vol met bacteriën. Je telefoon, mascara en flesje handcrème zijn volgens de studie de vuilste items die in je handtas zitten.

Zet je tas niet op de grond

Af en toe je handtas, en de inhoud ervan, een grondige schoonmaakbeurt geven is dus geen overbodige luxe. Was ook vooral je handen regelmatig en zet je handtas niet op de vloer, hou hem liever bij je op de schoot. Zet hem ook niet op tafels of toonbanken want dat zijn plekken die veel aangeraakt worden. Hang je tas tijdens een etentje aan een speciale tafelhaak, als die er al is. Creëer ook bij je thuis een speciale plek waar vrienden en familie hun tassen kunnen achterlaten zodat die bacteriën niet meteen door het hele huis hoeven te gaan. (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content