Hoe gewicht en lengte je succes bepalen

© iStock

Je bent een iets dikkere vrouw of een kleinere man? Dan bereid je je maar beter voor op een weinig welvarende levensloop. Althans, dat beweert een recent onderzoek naar de invloed van lengte en lichaamsomvang op een al dan niet succesvol leven.

‘Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee. Calimero moet zowat de Nostradamus van de tekenfilmfiguren geweest zijn. Size does matter, zo bewijst een recente Brits-Amerikaanse studie. Zowel mensen met overgewicht als korte mensen hebben in hun zoektocht naar succes meer problemen op sociaal en economisch vlak.

De onderzoekers verzamelden gegevens van meer dan 119.000 Britten tussen 37 en 73 jaar. Daaruit bleek dat een hoog BMI vaak leidde tot een lager inkomen en grotere sociale achterstand en een korte lengte vaak garant staat voor een lager inkomen en lagere kwaliteit van job. Vrouwen ondervinden vooral last als ze wat zwaarder zijn, terwijl bij mannen de lengte eerder parten speelt. Van een cliché gesproken.

Calimero moet zowat de Nostradamus van de tekenfilmfiguren geweest zijn.

Het is niet de eerste studie die onderzoekt of lengte en gewicht gelinkt kunnen worden aan de sociaaleconomische status. Maar door zich te baseren op de genetische bepalingen van lengte en lichaamsomvang zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat hun resultaten correcter zijn dan eerdere onderzoeken. ‘Door genetische informatie op deze manier te gebruiken, vermijden we enkele problemen die observatiestudies hebben. Hierdoor zijn de resultaten minder vatbaar voor fouten en ongemeten factoren, en bijgevolg waarschijnlijk ook meer betrouwbaar’, luidt het verslag.

Love yourself like Kanye loves Kanye

De sociaaleconomische status van de testpersonen werd gemeten aan de hand van vijf zaken: de leeftijd waarop hij of zij afstudeerde, het hoogst behaalde diploma, de status van zijn/haar job, het jaarlijks inkomen en de index van sociale achterstand. Grote mensen scoorden beter op vier van de vijf de categorieën, en bij de mannelijke testpersonen was vooral het inkomensverschil met kleinere mannen opvallend aanwezig. Hoewel bij vrouwen een hoog BMI hen snel een lagere status gaf, kon bij mannen deze link niet gelegd worden.

De reden waarom wijten de onderzoekers aan onder meer een gebrek aan zelfvertrouwen bij de personen in kwestie, en stigma’s en discriminatie aan de zijde van de rekruteerder.

De oplossing ligt dus zeker ook bij jezelf: love yourself like Kanye loves Kanye, en laat je zelfvertrouwen niet bepalen door uiterlijke standaarden. Werkgevers zouden dan weer moeten letten op de capaciteiten van mogelijke werknemers, niet op hun voorkomen. Wordt het geen tijd om Calimero te tonen dat hij toch geen voorspellend genie, maar gewoon een uilskuiken is? (JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content