Hoe genderstereotypen ook lichamelijk ongezond kunnen zijn

© iStock

Mannen zullen minder snel naar de dokter lopen wanneer ze medische klachten hebben, en opteren ook vaker voor een mannelijke arts. Ze zijn echter niet eerlijk tegen die dokter over hun symptomen, zo blijkt uit een nieuwe studie van Rutgers University.

“De vraag die we wilden beantwoorden was: waarom sterven mannen vroeger dan vrouwen?”, aldus Diana Sanchez, psychologieprofessor in de School of Arts and Sciences aan ScienceDaily. “Mannen sterven gemiddeld zo’n vijf jaar eerder dan vrouwen, en fysiologische verschillen kunnen dat niet verklaren.”

Sanchez en haar doctoraatstudent Mary Himmelstein onderzochten zo’n 250 mannen en kwamen tot de conclusie dat mannen die het begrip ‘mannelijkheid’ nog een traditionele invulling gaven – namelijk dat mannen sterk, dapper en zelfstandig moeten zijn en hun gevoelens voor zich moeten houden – geneigd waren hun medische problemen voor zich te houden, of ze op de lange baan schoven.

Bovendien kozen deze mannen opvallend vaker voor een mannelijke dokter, omdat ze er nog steeds van overtuigd zijn dat deze competenter zijn dan vrouwelijke dokters. Paradoxaal genoeg vonden de researchers ook dat deze mannen, eens ze bij een mannelijke dokter zaten, minder eerlijk en open waren over hun symptomen, omdat ze geen zwakte wilden tonen tegenover andere mannen. Bij vrouwelijke dokters durven deze mannen wel eerlijk te zeggen wat er scheelt, omdat ze bij hen geen status kunnen verliezen, aldus het onderzoek.

Of hoe ouderwetse genderstereotyperingen niet bepaald bevorderend zijn voor uw gezondheid. Lees de volledige studie hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content