Hoe de kleur van je beddengoed bedwantsen kan aantrekken

© iStock

Bedwantsen zijn een ware pesterij: eens je er last hebt van dit piepkleine, maar bijtgrage ongedierte is het moeilijk om ervan af te geraken. Daarom dat er stevig wordt ingezet op preventie, onder meer door te achterhalen waarom jouw bed, sofa of koffer net zoveel bedwantsen aantrekt. Een nieuwe studie biedt enkele inzichten.

Wetenschappers van de universiteit van Florida hebben onderzocht of bedwantsen kleuren kunnen zien en zo ja, of deze kleuren een rol spelen in het kiezen van hun gedrag. Hun resultaten, gepubliceerd in The Journal of Medical Entomology, zijn op zijn minst gezegd indrukwekkend.

De onderzoekers plaatsten bedwantsen in petri-schaaltjes met daarin een soort kleine tentconstructies gemaakt van gekleurd papier. Aangezien dit soort beestjes het leeuwendeel van hun leven ondergedoken doorbrengen kropen ze onmiddellijk naar de schuilplaatsen, al toonden ze een heel duidelijke voorkeur voor de kleur van hun tent. De witte, groene en gele papiertjes bleven nagenoeg leeg, terwijl de zwarte, blauwe en rode papiertjes konden spreken van overbevolking. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke bedwantsen vertoonden deze voorkeur, net als de wantsen die net gevoederd waren, als de wantsen die hongerig de schaal in werden gejaagd.

Het lijkt misschien triviaal om te weten in wat voor kleur een bedwants zich het liefste nestelt, maar het is wel belangrijk om te weten of je beddengoed, je sofa of je reiskoffer de kleine mormels aantrekt of niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content