Handicap International maakt winnaars ontwerpwedstrijd bekend

© Jolijn Degrande

Even geleden lanceerde Handicap International de wedstrijd ‘Kus voor een Klus’, een waarbij men op zoek ging naar slimme uitvindingen die het dagelijks leven van mensen met een beperking verbeteren. Vier bedenkers kwamen als winnaars uit de bus.

Dagelijkse activiteiten zoals je aankleden, iets optillen, iets uit de kast nemen of zelfs maar je voortbewegen zijn voor mensen met een beperking minder vanzelfsprekend. Daarom schrijft Handicap International de wedstrijd Kus voor een Klus uit, die dit jaar al aan haar negende editie toe is.

De wedstrijd daagt mensen uit iets te ontwerpen dat het dagelijkse leven van oudere mensen of mensen met een beperking vergemakkelijkt. Die uitvindingen ontstaan vaak uit een praktisch probleem waarmee vrienden of familie van mensen met een beperking worden geconfronteerd. Zij worden immers regelmatig geconfronteerd met de kleine en grote ongemakken waarmee hun dierbaren geconfronteerd worden.

“Dit initiatief werkt echt”

Vaak hebben deze mensen al persoonlijke handige trucjes of hulpvoorwerpen, maar via de wedstrijd kunnen ze ook met de rest van de wereld gedeeld worden. Zo sprak Kus voor een Klus-coördinatrice Nicole Luyckx met de winnaar van de vorige editie, die sinds de prijsuitreiking al verschillende aanvragen kreeg om zijn uitvinding ook voor hen te maken. “Dit bewijst dat ook andere mensen er iets aan hebben en dat een initiatief als Kus voor een Klus echt werkt”, aldus Luyckx. ” Andere mensen helpen, dat is de bedoeling van Kus voor een Klus”, besluit ze.

Ook dit jaar zetten verschillende klussers hun schouders onder de uitdaging. Een gespecialiseerde jury van mensen uit de gezondheids- en gehandicaptensector koos vier winnaars uit meer dan 30 inzendingen. Daarbij werd rekening gehouden met ergonomie, gebruiksvriendelijkheid en design van het ontwerp. Elk jaar wordt ook een speciale prijs voor scholen uitgereikt.

De winnaars van 2012 Gabriel (5) heeft hersenverlamming. Hij kan zich moeilijk zelfstandig verplaatsen. Opdat hij autonoom zou kunnen wandelen, bedacht zijn papa een multifunctioneel looprekje, dat de ergonomieprijs wegkaapte. De papa van Lylou ontwikkelde dan weer een budgetvriendelijke elektrische rolstoel die gemakkelijk mee te nemen is zodat zijn dochtertje met spierziekte toch mee kan naar de winkel of familiefeestjes. Hij krijgt voor deze prestatie de designprijs. De prijs voor gebruiksvriendelijkheid gaat dan weer naar Geert Wasteels, die de ‘nagel-en vijshouder’ ontwierp, een voorwerp dat zijn schoonbroer Dirk opnieuw in staat stelt om zijn favoriete hobby uit te oefenen. De scholenprijs ging dit jaar naar ‘de grondtiller’ van de studenten van HOWEST. Met de grondtiller kan Henk, die in een rolstoel zit, probleemloos allerlei spullen opheffen.

Brico schenkt de eerste drie winnaars elk een waardebon van € 500. Dobbit geeft een jaarabonnement op het doe-het-zelf-magazine weg. Het belangrijkste is echter dat ontwerpbureaus en andere mensen kunnen leren en inspiratie opdoen uit de zaken die andere mensen met een beperking het leven vergemakkelijken. Het verspreiden van deze (persoonlijke) handige trucs en voorwerpen zodat steeds meer mensen geholpen kunnen worden is een van de nobele drijfveren van de Kus voor een Klus-ontwerpwedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content