Haalbare voornemens die je wél kan nakomen

Een nieuw jaar, een nieuwe jij? Hoeft niet, maar deze voornemens zijn wel erg gemakkelijk vol te houden. © Getty

Laten we het al maar meteen toegeven: dat wekelijks sporten zal er ook het komend jaar vermoedelijk niet van komen. Daarom inspireren we je graag met goede ideeën die jouw jaar met een minimum aan inspanning een pak opwindender maken. Wedden dat het zo wel lukt?

Voor wie meer uit het nieuwe jaar wil halen dan enkel een betere conditie of een kilootje minder: twaalf voornemens die het leven spannender en mooier maken. Je hebt ze maar uit te kiezen!

Onbekend eten

Stort jezelf in een ongekend culinair avontuur en koop bij elk winkelbezoek minstens één ingrediënt waarmee je nog nooit hebt gekookt. Eenmaal thuis kan het experimenteren beginnen. Durvers gaan naar de Chinese winkel, dat spreekt. Kijk ook eens wat je thuis nog hebt liggen en combineer naar hartenlust: zo vermijd je meteen overschotjes die in de vuilnisbak belanden.

Brieven schrijven

Ga met pen en papier aan tafel zitten en schrijf een ouderwetse echte brief. Is er iemand waar je al lang iets aan wil vertellen? Wil je je (toekomstige) kinderen een belangrijke boodschap meegeven voor later? Sla je slag en vereeuwig je woorden. Als dit je helemaal niet zo haalbaar lijkt als de inleiding van dit artikel beloofde, kan je je ook toeleggen op verrassingskattenbelletjes: korte boodschappen die je verstopt in jassen van geliefden, brooddozen of in geleende bibliotheekboeken. Een kleine moeite om een glimlach op het gezicht van de ontvanger te toveren.

Greta Thunberg in New York in 2019
Greta Thunberg in New York in 2019© Reuters

Laat je stem horen

Er woedt al enkele jaren lang een onrust die zich regelmatig uit in straatprotesten. We protesteerden de afgelopen tijd tegen de klimaatopwarming, racisme, besparingen, seksisme en homofobie. Ook komend jaar zal het nodig blijven om op te komen voor je idealen, want 2021 wordt een cruciaal jaar om de wereld een betere richting uit te sturen. Massaal de straat opgaan is nu dan wel moeilijker geworden, maar protest kan in kleine dingen zitten. Neem bijvoorbeeld eens je consumptiegedrag onder de loep. Schrijf een brief (daar zijn we weer) naar politici om te tonen hoe ongerust je bent. Spreek bedrijven aan op hun verantwoordelijkheden. Hang een poster voor je raam. People have the power.

Pak de orgasmekloof aan

Vrouwen komen opmerkelijk minder vaak klaar dan mannen. Niet per se omdat ze het zoals het cliché het wil niet kunnen, wel omdat ze hun lichaam niet goed genoeg kennen en hun eigen plezier minder waard vinden dan dat van hun partner. Ga het komend jaar voor meer gelijkheid en doe wat je moet doen voor de goede zaak. Masturbatie is emancipatie.

Haalbare voornemens die je wél kan nakomen
© Getty Images/iStockphoto

Elke dag een microavontuur

Voorspelbaarheid maakt het leven comfortabel, maar soms ook een tikkeltje saai. Breek daarom elke dag eens met je routine. Dat kan iets erg klein zijn: maak bijvoorbeeld op weg naar het werk eens een omweggetje langs een straat die je niet dagelijks gebruikt, of pak je beautyroutine eens anders aan. Mag het wat groter? Ruil je bed dan eens voor een nacht in voor een tent en luchtmatras in je eigen tuin of stap op een willekeurige trein en stap uit bij de achtste halte, om je zo te laten verrassen door wat vlakbij is.

Op stap met een van je ouders

Met het ouder worden, groeit ook het besef dat je ouders ook maar mensen zijn. Maar zeg nu eens eerlijk: hoe vaak ga je ook op die manier met hen om? Zet het komende jaar af en toe een uitje met je vader of moeder op de agenda en neem daarbij de tijd om connectie te maken op persoonlijk niveau. Van een museumbezoek tot een wandeling in de Ardennen: alles is goed!

Nieuwe adresjes

Er is uiteraard niets mis met de vertrouwde spaghetti van de brasserie om de hoek, maar soms mag het eens iets anders zijn. Iets anders-dan-anders proeven is tegenwoordig zelfs nog nooit zo gemakkelijk geweest, nu heel wat restaurants volop inzetten op delivery en takaway. Daag jezelf uit tijdens het kiezen en smijt je vooroordelen overboord: wie weet serveert dat groezelig Indisch zaakje in de stad wel de lekkerste curry’s die je ooit hebt gegeten? We helpen je alvast op weg met tientallen adressen waar afhalen de moeite is.

Haalbare voornemens die je wél kan nakomen
© Getty Images/iStockphoto

Ruim je kleerkast op

Schep orde in de chaos die je kleerkast heet. Herstel kapotte stuks of breng ze binnen in een winkel die de stof recycleert en geef de kleren die je nooit draagt weg. Misschien is dit wel het jaar waarin jij begint met een capsule? Daarbij kies je een klein aantal basisstuks die je een seizoen lang doordacht draagt. Bewuster omgaan met je kleding zorgt voor een groenere planeet en meer rust in je hoofd.

Een maandelijks telefoontje

Zet nu alvast in je agenda een wederkerende afspraak met jezelf om de telefoon én de draad op te pikken met iemand die je al even niet meer hebt gehoord. Een telefoontje naar die tante aan de andere kant van het land, een vriend die zichzelf met zijn depressie opsluit of een afgezwaaide ex-collega kost geen moeite en kleurt tegelijk je dag. Laat je niet tegenhouden omdat het al te lang geleden zou zijn dat je die persoon hebt gesproken! Je zal zien dat het op prijs wordt gesteld. Als je bellen niet fijn vindt, kan je teruggrijpen naar de brieven die we hierboven aanhaalden.

Kies een goed doel

Wil jij van de wereld een iets mooiere plek maken? Kies dan een goed doel uit waar je met plezier enkele van je zuurverdiende centen aan doneert. Dat kan eenmalig ter ere van de feestdagen, of een jaar lang met een doorlopende opdracht.

Haalbare voornemens die je wél kan nakomen
© Getty Images/iStockphoto

Bundel je herinneringen

Dankzij onze smartphones maken we meer foto’s dan ooit, maar ze verdwijnen wel massaal in de digitale vergeetput. Keer in het nieuwe jaar eens terug naar vroeger, toen kiekjes van bijzondere gelegenheden, vakanties of uit het alledaagse leven nog minutieus werden gebundeld! Een fotoboek is leuk om te maken (denk aan al de herinneringen de terugkomen), en ook achteraf volop genieten. Bovendien is een album een erg mooi geschenk voor iemand uit je intieme kring.

Reizen zonder vliegen

We leven op goede hoop: onbekommerd reizen kan over enkele maanden misschien wel weer. Toch kan je overwegen om het vliegtuig links te laten liggen. Zo rijdt er een nachttrein tussen Brussel en Wenen. Ook vanuit Amsterdam kan je met de nachttrein naar Wenen én München pendelen. Niet iedere verbinding is even vlot, maar ook naar Parijs, Rijsel, Londen, enkele Duitse steden en zelfs zuiderse Europese bestemmingen reis je gemakkelijk met de trein. De populariteit van reizen met de trein groeit en dat is niet zo gek: het is dan ook een duurzamer en vaak comfortabeler alternatief.

Kies eens voor de trein in plaats van het vliegtuig
Kies eens voor de trein in plaats van het vliegtuig© Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content